Hrvat i Srbin upali u balkanski kartel: Zaplijenjeno oko 700 kilograma kokaina

0
Radiosarajevo.ba
Hrvat i Srbin upali u balkanski kartel: Zaplijenjeno oko 700 kilograma kokaina
Foto: Europol / Zaplijenjeno oko 700 kilograma kokaina

Hrvatska policija učestvovala je u međunarodnoj akciji tokom koje je razbijena organizirana kriminalna grupa koja se sumnjiči za krijumčarenje oko 700 kilograma kokaina. Osim MUP-a u toj akciji učestvovale su i policije Italije, Španije i Srbije, a akciju je podržao i koordinirao i Europol.

Sumnja se da je kriminalna grupa kokain krijumčarila iz Južne Amerike u Europu, na Kanarsko otočje.

Tokom istrage utvrđeno je da je riječ o izuzetno opasnoj kriminalnoj grupi, koja je blisko surađivala s južnoameričkim narko kartelima duže vrijeme te je bila sposobna prebacivati svoje članove gdje god je trebalo, kako bi se krijumčarenje droge odvijalo bez zastoja.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Istraga je pokrenuta u martu 2022. nakon što je otkriven brod koji je plovio pod poljskom zastavom i bio je stacioniran na Kanarima. Posumnjalo se da se taj brod koristi za krijumčarenje droge, pa je posada stavljena pod nadzor.

Tom prismotrom utvrđeno je da je jedan član posade, italijanski državljanin, povezan s italijanskom mafijaškom organizacijom Ndranghetom dok je drugi, hrvatski državljanin, bio povezan s Balkanskim kartelom.

Granični policajci u akciji: Zaplijenjeno 16 kilograma kanabisa

Granični policajci u akciji: Zaplijenjeno 16 kilograma kanabisa

Praćenjem njih dvojice utvrđeno je da žive na visokoj nozi, trošeći velike sume novca, dok je brod bio izuzetno dobro održavan.

Brod je inače znao ploviti i ilegalno, a te je plovidbe u papirima prikazivao legalnim, a u julu 2023. španskoj policiji sumnjivo je bilo putovanje na izolirani otok u Atlantskom okeanu. S otoka je brod isplovio 2. augusta, a tri dana kasnije, španska policija upala je na brod i tada su na njemu zaplijenili 700 kila kokaina.

U međuvremenu su u Španiji uhapšeni Srbin i Hrvat koji se sumnjiče da su učestvovali u koordiniranju krijumčarenja droge. Kod hapšenja su nađeni i telefoni za koje se sumnja da su korišteni u tom "poslu", prenosi Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije