U europskoj zemlji registrovana 52 slučaja majmunskih boginja, potvrđeno 40

0
AA
U europskoj zemlji registrovana 52 slučaja majmunskih boginja, potvrđeno 40
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

U Španiji su registrovana 52 sumnjiva slučaja majmunskih boginja, uglavnom u glavnom gradu Madridu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva zdravstva madridske autonomne administracije navedeno je da je PCR testiranjem potvrđeno 39 slučajeva majmunskih boginja, a ima i 40 sumnjivih slučajeva.

Saopćeno je i da su u Andaluziji registrovana četiri sumnjiva slučaja, a da je jedan potvrđen.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Na Kanarskim ostrvima registrovana su dva sumnjiva slučaja, dva u Castilla La Manchu i po jedan sumnjivi slučaj u Galisiji, Extremaduri, Baskiji i Aragonu.

Saopćeno je da je zdravstveno stanje pacijenata koji se nalaze u karantinu i koji su pod nadzorom dobro.

Vlasti su navele da možda postoji veza između slučajeva registrovanih u Madridu i Kanarskim ostrvima, te da je porijeklo virusa sauna u Madridu i zabava na Kanarskim ostrvima.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Španija je prva po broju oboljelih od majmunskih boginja.

Prema podacima WHO-a, postoji 12 zemalja u kojima su registrovani slučajevi infekcije majmunskim boginjama.

Prvi put registrovana u Engleskoj 7. maja, infekcija virusom majmunskih boginja proširila se na 12 zemalja u posljednje dvije sedmice.

Pored Engleske, među zemljama u kojima su registrovani slučajevi, su Španija, Portugal, Njemačka, Belgija, Italija, Švedska, Kanada, SAD i Izrael.

Majmunske boginje su srodnik velikih boginja koje su iskorijenjene 1979. godine, manje su prenosive i manje smrtonosne. Glavna razlika između simptoma velikih boginja i majmunskih je u tome što majmunske boginje uzrokuju oticanje limfnih čvorova, a velike ne.

Glodavci, uključujući one koji se drže kao kućni ljubimci, i majmuni mogu nositi virus i prenijeti ga na ljude.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopćili su da simptomi majmunskih boginja počinju groznicom, glavoboljom, bolovima u mišićima i iscrpljenošću. Nakon nekoliko dana, pacijenti mogu razviti osip koji prolazi kroz različite faze. Bolest obično traje od dvije do četiri nedjelje.

Virus, koji se obično prenosi sa životinje na čovjeka, a rijetko s osobe na osobu, može uzrokovati visoku temperaturu i plikove na tijelu koji svrbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije