U Europi zabilježen novi soj: Može li 'probiti' cjepivo? Stigle prve prognoze

2
Radiosarajevo.ba
U Europi zabilježen novi soj: Može li 'probiti' cjepivo? Stigle prve prognoze
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Puno je rasprava i senzacionalističkih naslova koji uključuju novi soj koronavirusa, tzv. lambda soj.

Svjetska zdravstvena organizacija stavila je taj soj na popis praćenja budući da virus pokazuje genske promjene za koje se predviđa ili zna da utječu na njegovu prenosivost i težinu bolesti, a izazvao je značajan broj zaraza, piše IFLScience.

Lambda soj se još uvijek ne smatra sojem koji "izaziva zabrinutost", za razliku od varijanti koje su doživjele genske promjene u tolikoj mjeri da su utjecale na globalni oblik pandemije (alfa, beta, gama i delta sojevi).

Nove mutacije proteina

Nazvana po 11. slovu grčkog alfabeta, lambda varijanta dosad je pronađena u najmanje 27 različitih zemalja, nakon što je prvi put otkrivena u Peruu u decembru 2020. U izvješću Svjetske zdravstvene organizacije iz 15. jula stoji kako je lambda soj odgovoran za značajne stope prijenosa virusa u više zemalja, posebno u Čileu, Peruu, Ekvadoru i Argentini.

Vlasti u Peruu izvijestile su da je 81 posto slučajeva zaraze koronavirusom od aprila 2021. povezan s lambda sojem. Engleska je izvijestila o šest slučajeva tog soja, a svi su povezani s putovanjem u inozemstvo.

Šiljasti protein u lambda soju sadrži nove mutacije, nazvane L452Q i F490S, unutar domene koja veže receptor, što je "ključ" koji virus koristi za vezanje i ulazak u stanice domaćina.

Učinkovitost cjepiva

Trenutna zabrinutost oko ovog soja jest hoće li ove mutacije utjecati na učinkovitost cjepiva protiv covida-19. Dvije preliminarne studije pozabavile su se tim pitanjem i donijele različite zaključke.

U prvoj studiji koju su proveli naučnici s Univerziteta u Santiagu u Čileu, naučnici su zaključili da se mutacije prisutne u šiljastom proteinu lambda soja čine manje podložnim antitijelima koje stvara CoronaVac, kinesko cjepivo koje se masovno koristi u Čileu, piše Net.hr

Međutim, drugo istraživanje objavljeno od Medicinskog fakulteta New York University Grossman, došlo je do suprotnog zaključka. Naime, naučnici su zaključili da cjepiva koja se trenutno koriste štite od lambda varijante.

Zasad je još uvijek prerano donositi zaključke o lambda soju i potencijalu za izbijanje zaraze. Međutim, naučnici i medicinari diljem svijeta svakako će je budno pratiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije