U bunarima 95 posto vode neupotrebljivo za piće

Anadolija
U bunarima 95 posto vode neupotrebljivo za piće
/ Yasir es-Santi (Anadolija)
Građani koji žive u Pojasu Gaze imaju ozbiljnu krizu kada je u pitanju pitka voda. Voda u bunarima je 95 posto neupotrebljiva za piće.

Direktor Odjela za vode u Pojasu Gaze Yasir es-Santi kazao je za AA da je voda koju općine daju stanovništvu veoma prljava

"Voda u bunarima u Pojasu Gaze je 95 neupotrebljiva za piće. Može se koristiti samo za čišćenje", pojasnio je Santi.

Prema njegovim riječima, uzrok zagađenja je morska i otpadne vode koje se miješaju sa podzemnim izvorima vode. Santi je istakao da su podzemne vode jedini izvor vode u Gazi.

"Nemamo rijeke i jezera koje bismo mogli koristiti za piće. Imamo samo podzemne vode. Možemo doći u situaciji da ne nađemo vodu koju možemo piti i koristiti", naglasio je Santi.

Količina nitrata u vodi ne bi smjela prelaziti 50 miligrama po litru, međutim, trenutno ona iznosi oko 400 miligrama.

Hlorid u nekim područjima dostiže 1.000 miligrama, a trebalo bi da ga ima najviše 250 po litru.

Nestašice vode nije nešto novo na ovom gusto naseljenom području ali situacija nikada nije bila kritičnija nego sada. Inače, građani Gaze još od 2006. godine kopaju bunare u svojim dvorištima.

Pojas Gaze oko deset godina Izrael drži u blokadi. Direktor za planiranje i inženjering Nihad el-Mugni podsjetio je na izraelske napade 2014. godine kada je samo na infrastrukturi grada Gaze pričinjena materijalna šteta u iznosu od 40 miliona dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije