Svečano pušten pod napon dalekovod koji je radio Energoinvest

Anadolija
Svečano pušten pod napon dalekovod koji je radio Energoinvest
U Tirani je svečano puštena pod napon dalekovodna linija Tirana - Morine, jedan od najvećih poslijeratnih projekata izgradnje dalekovoda na kojem je radio Energoinvest d.d Sarajevo.

Albanski premijer Edi Rama simbolično je pustio pod napon ovu dalekovodnu liniju napona 400 kV, a na ceremoniji su prisustvovali brojni zvaničnici Albanije, premijer Kosova Isa Mustafa, kao i predstavnici investitora, izvođača radova i konsultanata. Ceremoniji je prisustvovala i delegacija Energoinvesta, predvođena direktoricom Biserom Hadžialjević i njenim saradnicima Amilom Kamenicom, Erolom Rahmanovićem i Nedimom Ibrakovićem.

Vrijednost ugovora, koji je finansirala Njemačka razvoja banka (KfW), iznosi blizu 29 miliona eura, a radi se o projektu po sistemu "ključ u ruke", što znači da je Energoinvest izvodio projektiranje, nabavku opreme, isporuku, izvođenje radova, ispitivanje i puštanje pod napon.

Projekat je završen u skladu sa ugovornim rokovima i sa međunarodnim standardima, i interkonekcijski dalekovod Albanija - Kosovo je pušten pod napon. Ovo je drugi veliki projekat koji je realizirao Energoinvest za investitora OST Albanija (Elektroprenos Albanije), nakon uspješno realiziranog projekta izgradnje dalekovoda na jugu Albanije koji je završen početkom ove godine.

''Radi se o izuzetno zahtjevnom terenu, koji prolazi preko planinskog lanca Prokletije, ali smo uspjeli u roku uspješno završiti i ovaj projekat. Ovo je izuzetno značajno kako za Albaniju tako i za Kosovo i taj region, te predstavlja veliki korak ka modernizaciji elektroenergetske mreže u ovom dijelu Evrope'', rekao je Nedim Ibraković, direktor Energoinvestovih podružnica u Albaniji i Kosovu.

Rukovodilac projekat Dževad Dautbegović istakao je da je "projekat najvažniji interkonekcijski projekat i za Albaniju i za Kosovo, zbog prirode kapaciteta energetskih potencijala".

"Radi se o interkonekcijskom 400 kV dalekovodu Albanija - Kosovo sa ukupnom dužinom cca 241 kilometar od Tirane do Prištine. Albanija ima 'samo' hidro-energetski konvencionalni potencijal za generiranje električne energije u hidroelektranama, a Kosovo 'samo' termo-energetski konvencionalni potencijal za generiranje električne energije u termoelektranama, za razliku npr. od Bosne i Hercegovine koja ima i hidro i termo-energetski potencijal. Da bi jedan energetski sistem bio stabilan potrebne su termoelektrane za osiguranje konstantne potrošnje električne energije, ali i hidorelektrane za osiguranje parcijalno konstantne i varijabilne potrošnje", rekao je Dautbegović.

Energoinvest je realizirao albanski dio projekta od Tirane do granice s Kosovom (Morina) s dužinom trase dalekovoda 151 kilometar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije