Saudijska Arabija obnovila fetvu protiv Pokemona

Srna
Saudijska Arabija obnovila fetvu protiv Pokemona
Reddit / Ilustracija
Najviše vjersko tijelo Saudijske Arabije obnovilo je fetvu staru 15 godina protiv igrice o Pokemonima, prenijeli su danas državni mediji.

Generalni sekretarijat Savjeta visokih vjerskih učenjaka saopćio je da je obnovio dekret iz 2001. godine protiv igre s kartama o Pokemonima, kao odgovor na pitanja koja je dobio od vjernika.

Nova "Nintendova" igrica za mobilne telefone postala je preko noći planetarni hit. Učesnici u ovoj igri u stvarnom svijetu jure i sakupljaju mala čudovišta - Pokemone uz pomoć svojih pametnih telefona.

Saudijski vjerski Savjet saopćio je da mutacije bića iz igrice, koja imaju specifične moći, predstavljaju herez jer promoviraju teoriju prirodne evolucije.

"Šokantno je što djeca toliko koriste riječ 'evolucija'", navodi se u fetvi i dodaje da igrica sadrži još neke elemente koje zabranjuje islamski zakon, poput "politeizma protiv Boga kroz multiplikaciju božanstava i kockanje, što Bog zabranjuje u Kur'anu i što podsjeća na vino i idole".

U fetvi se dodaje da simboli u igrici promoviraju japansku religiju šinto, kršćanstvo, masoneriju i "globalni cionizam".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije