U Berlinu moraju dijelom da se ponove izbori iz 2021.

0
DW
U Berlinu moraju dijelom da se ponove izbori iz 2021.
Foto: Pexels / Njemačka zastava

Savezni ustavni sud Njemačke odlučio je da savezni izbori održani 26. septembra 2021. moraju biti ponovljeni u 455 izbornih jedinica u Berlinu. Izbori će biti ponovljeni 11. februara 2024.

Zbog brojnih propusta i žalbe opozicije, njemački savezni izbori 26. septembra 2021. više od dvije godine kasnije, morat će da se ponove u petini izbornih jedinica u Berlinu. Pozadina ove odluke je žalba poslaničke grupe Unije (CDU/CSU) u Bundestagu, koja je inače odbijena.

Savezni ustavni sud u Karlsrueu je odlučio da glasanje mora da se ponovi u 455 izbornih jedinica i pripadajućih biračkih jedinica za glasanje poštom, rekla je predsjedavajuća sutkinja Doris Konig.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

To je 31 izborna jedinica više nego što je Bundestag odlučio prošle godine.

Ponovni izbori bi trebalo da budu obavljeni kao izbori sa dva glasa, rekla je Konig. Prema riječima nadležnog za izbore u Berlinu, ponovno glasanje se mora održati u roku od 60 dana od objavljivanja presude.

Velike novosti od danas u Njemačkoj: Čeka se potvrda Bundestaga

Velike novosti od danas u Njemačkoj: Čeka se potvrda Bundestaga

Posljednji mogući datum je 11. februar 2024. Nadležni državni službenik za izbore Stefan Broler je ubrzo poslije presude upravo taj datum najavio za djelimično ponavljanje izbora u Berlinu.

Premalo glasačkih listića, dugi redovi

Dan izbora 26. septembar 2021. bio je haotičan na mnogim biračkim mjestima u Berlinu: građani su morali dugo da čekaju u ogromnim redovima, glasački listići su bili neispravni ili ih jednostavno nije bilo. Biračka mjesta su morala da se privremeno zatvore ili su ostala otvorena još dugo poslije 18 sati - kada je trebalo da budu zatvorena.

U novembru 2022. Bundestag je glasovima SPD, FDP i Zelenih odlučio da će izbori biti djelimično ponovljeni - u 327 od 2.256 izbornih jedinica u glavnom gradu i 104 od 1.507 biračkih jedinica kada se radi o glasanju poštom.

Pismo bh. intelektualaca Michaelu Rothu: 'Mir je pod prijetnjom, a stabilnost je ozbiljno ugrožena'

Pismo bh. intelektualaca Michaelu Rothu: 'Mir je pod prijetnjom, a stabilnost je ozbiljno ugrožena'

Sa stanovišta poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu, to nije bilo dovoljno. Njemački demokršćani smatraju da je odluka protuzakonita, između ostalog i zbog toga što Bundestag izbore nije proglasio u cjelini nevažećim - u šest izbornih jedinica koje je prethodno osporila Savezna služba za izbore. Zato je poslanički klub CDU/CSU zahtijevao da se drugi glasovi za partijske liste ponovo daju u čak pola berlinskih izbornih jedinica.

Većina vladajuće koalicije nije ugrožena

Međutim, Savezni ustavni sud je odbacio ovako značajno proširenje, kao i ponavljanje izbora u cijelom Berlinu.

Smatra se da većina vladajuće koalicije koju čine Socijaldemokrate, Zeleni i FDP - nije ugrožena djelimičnim ponovljanjem izbora, jer glasovi iz Berlina ne mogu uticati na rezultat.

Olakšanje u Ljevici

Prije presude se mnogo spekulisalo o tome kakve bi posljedice to moglo da ima po stranku Ljevice. Do sada je ulazak te stranke u Bundestag bio obezbijeđen preko tri direktna mandata, od kojih su dva iz Berlina.

Njemačka postigla veliki dogovor koji dosta toga mijenja: Imat će velikog uticaja na Bosance

Njemačka postigla veliki dogovor koji dosta toga mijenja: Imat će velikog uticaja na Bosance

Ako bi izgubila makar i jedan direktan mandat, više ne bi bila zastupljena u Bundestagu, ali to, po ocjeni stranke, sada nije moguće. "Presudom je jasno da ćemo ostati u Bundestagu i nastaviti da ispunjavamo svoju ulogu društvene opozicije", rekao je bivši lider poslaničke grupe Dietmar Barsch. Ovo djelimično ponavljanje ne može da promijeni ishod iz 2021. u dvije izborne jedinice u kojima je Ljevica osvojila direktne mandate, piše DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije