Adis Ahmetović u Bundestagu: Trebamo potisnuti etno-nacionalističke ideologije na Zapadnom Balkanu

4
Radiosarajevo.ba
Adis Ahmetović u Bundestagu: Trebamo potisnuti etno-nacionalističke ideologije na Zapadnom Balkanu
Foto: Privatni album / Adis Ahmetović

Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu i izaslanik za Zapadni Balkan, održao je govor u Parlamentu Njemačke, gdje je konstatirao da su etno-nacionalističke ideologije u regiji Zapadnog Balkana opstale do danas.

Ahmetović je govorio na debati „30 godina Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju - suočavanje s prošlošću ostaje zadatak“.

"Žrtve ratnih zločina i njihove porodice ne traže osvetu, nego pravdu. Njima je stalo do prepoznavanja nepravde koja je nanesena njima i hiljadama drugih žena i muškaraca, porodica i djece te do jasnog imenovanja i kažnjavanja počinitelja", rekao je Ahmetović.
 
On je naveo da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) tome mogao dati temeljni doprinos.

"Veliki problem s kojim se još uvijek suočavamo, jeste da su etno-nacionalističke ideologije u regiji Zapadnog Balkana opstale do dan danas. Naše je historijsko naslijeđe i naša evropska odgovornost da odlučno potisnemo te ideologije. Ne možemo biti ravnodušni ako se i danas, 30 godina nakon uspostave MKSJ-a, veličaju osuđeni ratni zločinci i njihova djela", dodao je Ahmetović.

Pogledajte atmosferu iz "Zmajevog gnijezda": Evo kako su građani Sarajeva ispratili otvaranje EURO-a

Pogledajte atmosferu iz "Zmajevog gnijezda": Evo kako su građani Sarajeva ispratili otvaranje EURO-a

Podvukao je da su zvjerstva zasnovana na etnofašističkoj ideologiji, snu o “etnički čistim” teritorijama i nemilosrdnom proširenju državnih granica.

"Slobodan Milošević i njegov aparat vlasti želio je ostvariti svoje fantazije velikih sila kroz etničko čišćenje, uključujući Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. I tako je stvorio nezamisliv, novi oblik neljudske politike u Evropi nakon završetka Drugog svjetskog rata. To je za rezultat imalo više od 150.000 mrtvih, skoro četiri miliona protjeranih iz svojih domova, ali i milione traumatiziranih ljudi", naglasio je, između ostalog, Adis Ahmetović u Bundestagu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije