U arktičkoj oluji u SAD život izgubilo najmanje 48 osoba, na Božić otkazano 4.937 letova

0
Radiosarajevo.ba
U arktičkoj oluji u SAD život izgubilo najmanje 48 osoba, na Božić otkazano 4.937 letova
AA / Historijska oluja u SAD

Arktička zimska oluja koja je pogodila veći dio srednjeg zapada i sjevera Sjedinjenih Američkih Država (SAD), odnijela je najmanje 48 života, dok su zahvaćena područja prekrivena rekordnim snijegom i ledom. 

"Sezona Božića 2022. donijela je mećavu u kojoj je oko 60 posto stanovništva SAD-a suočeno sa nekakvim zimskim problemima, kao i ekstremnim temperaturama i uslovima", objavili su Fox News i CNN. Snijeg je padao u većem dijelu zemlje, i to sve od Apalačkih planina do južne granice s Meksikom.

U nedjelju kasno naveče, guvernerka New Yorka Kathy Hochul pozvala je stanovnike da ostanu kod kuće u naredna 24 sata. Hitne pomoći u više gradova od Mainea do Seattlea spriječene su da rade svoj posao zbog niskih temperatura, velikih snježnih nanosa i zatrpanih vozila. U više država širom zemlje došlo je do prekida u snabdijevanju električnom energijom.

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

Artička oluja u Americi: Najmanje 12 osoba smrtno stradalo, više od milion ostalo bez struje

Artička oluja u Americi: Najmanje 12 osoba smrtno stradalo, više od milion ostalo bez struje

Aerodromi su zatvoreni, a Buffalo, Denver i Detroit su samo neki od glavnih aerodroma na kojima su otkazani letovi. Prema FlightAware, web stranici koja prati svakodnevna kašnjenja i otkazivanja letova, na Božić je otkazano 4.937 letova, a kasnilo je 16.869 letova. U ponedjeljak je otkazano 4.190 letova, dok je zabilježeno 13.047 kašnjenja.

John Burns, 58-godišnji penzioner iz North Buffala, rekao je da su on i njegova porodica bili zarobljeni u svojoj kući 36 sati zbog oluje i ekstremne hladnoće koju je nazvao 'zlokobnom i gadnom'.

'Niko nije bio vani. Niko nije čak ni šetao svoje pse', rekao je.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je novinarima u nedjelju da je Bidenova administracija pristala podržati njezin zahtjev za proglašenjem savezne katastrofe. Oko 200 pripadnika Nacionalne garde mobilizirano je u zapadnom New Yorku, pružajući pomoć policiji i vatrogasnim ekipama, provodeći zdravstvene preglede i donoseći zalihe u skloništa, rekla je Hochul.

Oluja se u nedjelju kretala prema istoku, nakon što je bez struje ostavila čak 1,5 miliona korisnika što je krajem prošle sedmice prisililo na otkazivanje hiljade komercijalnih letova tokom užurbanog blagdanskog razdoblja putovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije