Posljedice ciklon bombe: Ledena oluja širom SAD odnijela 24 života

1
Radiosarajevo.ba
Posljedice ciklon bombe: Ledena oluja širom SAD odnijela 24 života
Foto: Twitter / Neviđeno nevrijeme u Americi

Ledena oluja koja je pogodila Sjedinjene Američke Države ubila je najmanje 24 osobe, a očekuje se da će odnijeti još života nakon što je neke stanovnike zarobila u kućama s nanosima snijega i prekinula struju nekoliko stotina hiljada domova i kompanija.

Opseg oluje bio je gotovo bez presedana, proteže se od Velikih jezera u blizini Kanade do Rio Grandea duž granice s Meksikom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Oko 60 posto stanovništva se suočilo s nekom vrstom upozorenja zbog oluje, a temperature su pale drastično ispod normale, istočno od Stjenjaka do Apalača, objavila je Nacionalna meteorološka služba.

Elvedina Muzaferija je novo zaštitno lice Hifa Petrola

Elvedina Muzaferija je novo zaštitno lice Hifa Petrola

Ekstremna zimska oluja pogodila je SAD: Šta je to ciklon bomba i da li se razlikuje od uragana?

Ekstremna zimska oluja pogodila je SAD: Šta je to ciklon bomba i da li se razlikuje od uragana?

Otprilike 1.346 domaćih i međunarodnih letova otkazano je rano u nedjelju, prema stranici za praćenje FlightAware.

Prognostičari su rekli da se ciklon bomba - kada atmosferski tlak vrlo brzo padne u jakoj oluji - razvio u blizini Velikih jezera, izazivajući mećave, uključujući jake vjetrove i snijeg.

Oluja je prekinula struju u zajednicama od Mainea do Seattlea. Ali grijanje i rasvjeta su se postupno vraćali diljem SAD-a.

Smrti povezane s olujom prijavljene su posljednjih dana diljem zemlje: sedam u okrugu Erie, New York; deset mrtvih u višestrukim nesrećama u Ohiju, uključujući nagomilavanje u kojem je sudjelovalo 50-ak vozila, čovjeka čije je terensko vozilo naletjelo na snježnu ralicu i radnika komunalnog poduzeća ubijenog strujom; četiri vozača poginula u odvojenim nesrećama u Missouriju i Kansasu; žena iz Vermonta pogođena granom koja je pala; naizgled beskućnik pronađen na temperaturama ispod nule u Coloradu; žena koja je propala kroz led rijeke Wisconsin.

Zapadna američka država Montana je najteže pogođena hladnoćom, s temperaturom koja pada na minus 45 stepeni Celzijusa.

Na sjeverozapadu Pacifika, neki stanovnici klizali su po zaleđenim ulicama u Seattleu i Portlandu.

Čak i južne države Florida i Georgia koje imaju blaže zime dobivaju upozorenja o velikoj hladnoći. Jedini region koji je uglavnom pošteđen hladnog vremena je Kalifornija gdje kontinentalni planinski lanci pomažu da se zaštiti Golden State.

U Kanadi, provincije Ontario i Quebec podnijele su najveći teret arktičke eksplozije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije