Tužiteljica o ubici 77 ljudi: Veoma opasan čovjek, ne pokazuje kajanje

3
AA
Tužiteljica o ubici 77 ljudi: Veoma opasan čovjek, ne pokazuje kajanje
Foto: EPA-EFE / Anders Behring Breivik

Norveška tužiteljica Hulda Karlsdottir izjavila je u četvrtak da je desničarski ekstremist Anders Behring Breivik, koji 2011. godine ubio 77 osoba, i dalje "veoma opasan čovjek" i da samim tim nije kandidat za puštanje na uslovnu slobodu nakon 10 godina zatvora, kako to dozvoljava norveški zakon.

Posljednjeg dana trodnevnog ročišta za uslovni otpust, tužiteljica Hulda Karlsdottir rekla je u svojoj završnoj riječi da Anders Behring Breivik "nije pokazao nikakvo iskreno kajanje na sudu."

"Po jasnom mišljenju tužilaštva, Breivikov zahtjev za uslovnu slobodu ne bi trebao biti odobren", rekla je Karlsdottir.

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

U utorak je počelo ročište u sudnici koja je zbog sigurnosnih razloga improvizirana u sportskom salonu zatvora Skien u kojem Breivik služi kaznu.

Prilikom jučerašnjeg ulaska u sudnicu, Breivik je sudije pozdravio nacističkim pozdravom, a u dvosatnom iskazu je kazao da ne želi obećati da neće ponoviti zločin, već da želi sudijama dokazati da nije nasilni militant. Konačnu odluku suda vidi kao priliku da mu društvo da ili ne da novu šansu.

Žaleći se na uslove u zatvoru i nedostatne veze sa vanjskih svijetom, Breivik je kazao da će nastaviti da se bori za prevlast bijelaca i nacionalsocijalističku dominaciju, ali ubuduće mirnim putem.

Konačna sudska odluka o Breivikovom zahtjevu bi mogla biti donesena tek za nekoliko sedmica.

Breivik je u junu 2011. godine u centru Osla podmentuo bombu i ubio osam ljudi. Nekoliko sati kasnije, Breivik je na otoku Utoja, gdje je organizovan ljetni kamp, izvršio stravičan zločin ubivši iz vatrenog oružja 69 ljudi. Breivik je u avgustu 2012. godine osuđen na 21 godinu zatvora za masovna ubistva, izazivanje eksplozije i terorizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije