Breivik–terorista koji se nadahnjivao Karadžićem: "Protjerati muslimane iz Europe"

0
Radiosarajevo.ba
Breivik–terorista koji se nadahnjivao Karadžićem: "Protjerati muslimane iz Europe"
Arhiv / Karadžić i Breivik

Terorista i masovni ubica Anders Behring Breivik, koji jučer s nacističkim pozdravom i rasističkim parolama ušao u sudnicu na ročište na kojem će biti odlučeno treba li biti pušten nakon više od desetljeća provedenih iza rešetaka, pokazao je da zlo koje ga je vodilo prilikom ubistva ukupno 77 ljudi, i dalje živi.

Piše: Faruk Vele

Zlo koje je nadahnjivalo Breivika (koji je u međuvremenu promijenio ime i sada se zove Fjotolf Hansen) oličeno je u ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću (i on je tokom skrivanja mijenjao ime u dr. Dragan Dabić). I Radovan se, također, nalazi u zatvoru, i to u Velikoj Britaniji. Kao i Breivik i Karadžić ovih dana iz zatvora šalje pisma i parole, slaveći rezultate svojeg zločina i genocidnog projekta koji je formanlo započeo 9. januara 1992. godine, a neformalno još ranije.

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

Radovan – počasni križar

Breivik, kao uostalom i terorista, masovni ubica i islamofob Brenton Tarrant, napadač koji je u martu 2019. u krvavom pohodu na dvije džamije na Novom Zelandu ubio najmanje 49 muslimana, fasciniran je velikosrpskom ideologijom ('velika Srbija', 'srpski svet' i slično, svejedno), odnosno Karadžićem i njegovim (ne)djelom.

Breivik je kao razlog za monsturozni zločin, ubistvo osmero u Oslu detonacijom kamiona punog eksploziva ispred vladinih ureda, te još 69, uglavnom tinejdžera, na ljetnom kampu mladeži Laburističke stranke na otoku Utoyi, naveo svoje protivljenje multikulturalizmu!?

"Volio bih da sam to mogao izbjeći. Grozno, ali nužno”, pisao je zločinac.

„Srpska braća“

Breivik se tada pozivao upravo na Karadžića i "srpsku braću". Za njega, kao i Tarranta, Karadžić je dokaz da jedan masovnih zločinac, „križar“, može doći na čelo jedne vlasti, pa makar bila i paradržavna, te provedoiti ono što je i njihov mračni ideal.

"Srpsku su braću nepravedno napali. Oni su željeli iskorijeniti islam i vratiti muslimane natrag u Albaniju. Radovana Karadžića ću pamtiti kao počasnog križara i europskog ratnog heroja. On nije nikakav masovni ubojica i rasist, već čovjek koji je svoju kuću htio osloboditi od islama”, dio je iz manifesta Breivika, koji ima 1.500 stranica.

U manifestu, nazvanim “2083.: Europska deklaracija o neovisnosti”, Breivik je pisao kako napraviti bombu, kako se služiti kamerama za snimanje pokolja, ali i kako iz "Europe protjerati muslimane".

„Zapovjednik vitezova“

Sebe je vidio kao zapovjednika vitezova pravednika i jednim od vođa “Nacionalnog paneuropskog domovinskog pokreta otpora”.

Breivik je predviđao „europski građanski rat“ u tri etape koji bi trebao biti završen 2083.
Prva bi faza trajala do 2030. godine, i ona bi uključivala brze i efikasne vojne udare na sisteme, te udruživanje i jačanje konzervativnih europskih snaga.

Između 2030. i 2070. najavljivao je „naprednije oblike oružane borbe“, dok je u završnoj fazi, do 2083., najavio "kraj multikulturalne Europe", protjerivanje muslimana i provedbu konzervativne političke agende nakon rušenja vlada diljem kontinenta.

Za krst, za krst

Monstruoznog Breivika, kao i spomenutog Tarranta povezuje - zlo. I jedan i drugi snažno mrze muslimane, obojica su nakon napada ostavili fašističke manifeste...

Lokalni mediji prenijeli su 2019. fotografije kako je Tarrant na oružju imao ispisana imena cara Lazara, Miloša Obilića i drugih historijskih ličnosti Srbije i Crne Gore. (Nije li to jedan od motiva zloglasne koračnice „Za krst, za krst“ koja je izvedena 9. januara ove godine u prisustvu Milorada Dodika, državnog i vojnog vrha Srbije i ruskog ambasadora?)

Na videu se, također, moglo čuti kako ubica u autu sluša pjesmu "Karadžiću vodi Srbe svoje...".
Kao i norvrški masovni ubica, i Tarrant je prije napada na internetu je objavio rasistički manifest u kojem je najavio napad.

Na užasnom dokumentu od 73 stranice, on sebe opisuje kao "običnog bijelca", kako je rođen "u radničkoj klasi, u porodici s malim prihodima", te kako je "odučio ustati kako bi osigurao budućnost svom narodu".
Napisao je i da je izveo napad kako bi "direktno smanjio imigracione stope u evropskim državama". On je, kako dalje piše, "želio pokazati uljezima kako naše zemlje nikad neće biti njihove, naša domovina je samo naša i sve dok bijeli čovjek živi oni neće NIKADA pokoriti naše zemlje i zamijeniti naše ljude".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije