Bosanka Ema o Breiviku: "Ti si tako glup tip. Uh, da te barem mogu nekako pljunuti"

2
Radiosarajevo.ba
Bosanka Ema o Breiviku: "Ti si tako glup tip. Uh, da te barem mogu nekako pljunuti"
Arhiv / Ema Martinović

U Norveškoj se danas obilježava deseta godišnjica masakra koji je u Oslu i na ostrvu Utoya izveo Anders Behring Breivik, koji je ubio 77 osoba.

Breivik je priznao da je 22. jula 2011. godine aktivirao autobombu ispred sjedišta vlade u Oslu, u čijoj je eksploziji poginulo osam osoba, te da je nakon toga ubio 69 osoba, većinom tinejdžera (najmlađa žrtva 14 godina), u ljetnom kampu mladih iz Laburističke stranke na otoku Utoya.

Breivik je 2012. osuđen na 21 godinu zatvora.

Ema Martinović, djevojka iz Sarajeva, koja već godinama živi u Norveškoj, tog 22. jula 2011. godine bila je prisutna na otoku Utoya, jedva izbjegavši smrt pred pomahnitalim ubicom.

Martinović je kasnije počela voditi internetski blog u kojem je detaljno opisuje što se zbivalo pred porotom, ali i svoje emocije, svoje osjećaje te osjećaje članova porodice Breivikovih žrtava.

“Prvog dana suđenja zauzela sam svoje mjesto već u 8.15 sati. Ušao je i Breivik, a potom je počelo čitanje optužnice. Znala sam kakva će ona biti, no ipak mi je to bilo izuzetno teško, držala sam suze u sebi, nisam si dopustila da zaplačem”, pisala je Martinović na blogu o početku suđenja.

“Posebno dramatičan trenutak nastao je kada je u sudnici puštena snimka telefonskog razgovora jedne od žrtava s policijom u kojemu ih preklinje za pomoć. Breivik je na to ostao hladan, no zaplakao je kada je prikazan njegov video s YouTubea.

Dragi Breivik, tvoje suze mi ništa ne znače. Ne znaš ti što su prave suze. Srce mi se smijalo dok si plakao jer si patetičan, sebičan i glup”, napisala je Martinović u blogu opisujući kako se samo nekoliko trenutaka potom i ona sama rasplakala nakon što je tužilaštvo prikazalo kartu Utoye s hrpama crvenih tačaka koje su predstavljale mrtva tijela njezinih poginulih prijatelja.

Opisi užasa koje ponovno proživljava ostavili su na Emi traga jer joj je noć između prvog i drugog dana suđenja bila protkana noćnim morama.

Sanjala sam da je pobjegao, u snu sam vidjela novinske naslove: Ubijena tri policajca. Samo trenutak potom u snu sam počela bježati, skrivati se, ali on je dolazio za mnom. Uz krik sam se probudila i vidjela da je sve to bio ružan san, ali još sam sat vremena budna ležala u krevetu”, piše Ema koja je zbog noćne more i zakasnila na početak drugog dana suđenja.

“Zaspala sam pred jutro i prečula sat koji me je trebao probuditi. Zakasnila sam u sudnicu”, napisala je Ema.

No, stigla je upravo na vrijeme da čuje kako Breivik svoja djela proglašava herojskim činom, kako opisuje opasnost koja Norveškoj prijeti od muslimana i liberala. Sve joj se u trenutku, kaže, zgadilo.

“Dok je govorio, neprestano se smijao, a to je najružniji osmijeh koji sam u životu vidjela. Breivik, nisi ti heroj, već masovni ubojica koji će napokon dobiti kaznu. O Bože, htjela bih da mi dopuste da bar jednom pljunem na njega”, pisala je Sarajka Ema Martinović, koja je suđenje na svom internetskom blogu pratila do posljednjeg trenutka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije