Turska odustala od zakona kojim bi se oslobodili silovatelji djece

Radiosarajevo.ba
Turska odustala od zakona kojim bi se oslobodili silovatelji djece
EPA / Protesti zbog jezivog zakona u Turskoj
Turski premijer Binali Yildirim povukao je iz procedure sporni zakon koji je predviđao pomilovanje muškaraca koji su optuženi za seks s maloljetnicama, pod uslovom da ih ožene.

Vlada je donijela odluku prije nego što je kontroverzni zakon prošao finalno glasanje u skupštini, u kojoj dominira vladajući AKP.

Prijedlog je pokrenuo žestoke proteste u Turskoj i naišao na veliku međunarodnu osudu, a brojni kritičari tvrdili su da bi zakon legalizirao silovanje djece i podstaknuo praksu vječanja s djevojčicama.

Reagirale su i agencije UN-a, navodeći da bi zakon uništio sposobnost Turske da se bori protiv seksualnog zlostavljanja i vjenčanja djece, piše BBC.

Iz turske vlade su tvrdili kako je cilj zakona bio da se oslobode muškarci koji su se, uz pristanak obitelji, vjenčali s maloljetnicama.

U Turskoj, vjenčati se mogu samo oni koji su napunili 18 godina, ali je diljem zemlje rasprostranjena praksa vjenčanja s maloljetnicama. BBC podsjeća i kako se bivši predsjednik Abdullah Gul, kad mu je bilo 30 godina, vjenčao s djevojčicom od 15 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije