Turska odgovorila na prijetnje sankcijama EU: Branit ćemo svoja prava!

Anadolija
Turska odgovorila na prijetnje sankcijama EU: Branit ćemo svoja prava!

Nakon što je Josep Borrell, prvi čovjek vanjske politike Europske unije, nagovijestio sankcije protiv Turske zbog spora s Grčkom u vezi s izvorima prirodnog plina, stigao je odgovor iz Ankare.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da Europska unija nema pravo kritikovati i tražiti obustavu hidrokarbonskih aktivnosti koje Turska provodi u svom epikontinentalnom pojasu u istočnom Mediteranu.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy reagirao je na izjave koje su šefovi diplomacija Evropske unije dali nakon neformalnog sastanka.

Aksoy je istakao da su za tenzije u istočnom Mediteranu odgovorni Grčka i Kipar koji provode maksimalističke aktivnosti i politike oprečne međunarodnom pravu.

"Tenzije dodatno povećava bezuvjetna podrška koju, pod plaštom jedinstva, Europska unija pruža tom dvojcu koji pokušava ugroziti legitimna prava i interese Turske i kiparskih Turaka u istočnom Mediteranu", poručio je Aksoy.

Naglasivši da je neumjesno da EU kritizira i traži obustavu turskih hidrokarbonskih aktivnosti, Aksoy je kazao da je i Sud Europske unije utvrdio da EU nema nikakve ingerencije za to pitanje.

"Takav zahtjev Europske unije je oprečan međunarodnom pravu i pravnoj stečevini samog EU-a", poručio je Aksoy i pozvao EU i članice da ne podržavaju maksimalistične i bespravne stavove Grčke.

Ističući kako Grčka nije zemlja arhipelag, Aksoy je kazao da je međunarodnom pravu i praksi oprečno to što Grčka traži da njeni otoci u blizini Anadolije imaju epikontinentalni pojas.

"Turska je uvijek zagovarala dijalog i diplomaciju, a to što EU poseže za retorikom sankcija neće pomoći u rješavanju postojećih problema i samo će ojačati našu odlučnost. Turska će odlučno braniti svoja i prava kiparskih Turska, bez obzira na sve bespravne saveze koji su nasuprot nje", poručio je Aksoy.

On je, također, poručio da EU treba biti nepristrasan i pošten posrednik, ako na istočnom Mediteranu želi vidjeti rješenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije