Erdogan: Svaki napad na turski brod plaćat će se visokom cijenom

AA
Erdogan: Svaki napad na turski brod plaćat će se visokom cijenom
Foto: EPA-EFE / Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je ova stranka nastala kao rezultat težnji i zahtjeva turskog naroda.

U obraćanju na programu obilježavanja 19. godišnjice AK Partije u Ankari, Erdogan je poručio da je datum osnivanja ove političke partije promijenio tok dešavanja ne samo u Turskoj nego i mnogo šire.

Naglasio je da je AK Partija od svog osnivanja naporno radila kako bi imala podršku turskog naroda, molitve svih muslimana u svijetu te podršku drugih, a, kako je rekao, i danas slijedi isti pravac.

Govoreći o napretku koji je Turska postigla tokom vladavine ove partije, poručio je da će već krajem 2022. godine prvi turski automobil sići s pokretne trake.

"Naša će zemlja postati jedna od vodećih u svijetu što se tiče proizvodnje električnih vozila", kazao je Erdogan.

Krajem prošle godine u Dolini tehnologije u Gebzeu predstavljen je prototip prvog turskog automobila koji će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon.

Napomenuo je kako nakon velikih napora koje su poduzeli na polju ekonomije danas svaki grad u Turskoj ima organiziranu industrijsku zonu koja doprinosi ekonomskom napretku cijele zemlje.

Ponovio je i kako se Turska ne planira zaduživati kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kao što to od nje neki priželjkuju.

"Glavna opoziciona partija nam govori 'zadužite se kod MMF-a'. To je vaš način rada. Mi ne radimo na taj način", poručio je Erdogan.

Dotakao se i posljednjih dešavanja u istočnom Mediteranu, napominjući kako njegova zemlja samo štiti svoja prava na tom području.

"Rekli smo im "ne napadajte na naš brod Oruc Reis. Ako napadnete, platit ćete veliku cijenu" i danas su dobili prvi odgovor", dodao je Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije