Turska demantovala navode o neizdavanju viza članovima delegacije

AA
Turska demantovala navode o neizdavanju viza članovima delegacije
Ministarstvo pravde Republike Turske je demantovalo navode kako delegaciji te zemlje koja je trebala putovati u Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu izdate vize, javlja Anadolu Agency (AA).

Pojedini mediji su naveli kako Ambasada SAD-a nije izdala vize delegaciji Ministarstva pravde Republike Turske.

Iz Ministarstva pravde saopćenjem su podsjetili da je delegacija tog ministarstva trebala boraviti u radnoj posjeti u SAD-u u periodu od 29. oktobra do 4. novembra, na poziv američkih vlasti.

"Međutim, zbog krize u vezi s vizama između dvije zemlje u posljednje vrijeme, ministarstvo je otkazalo pomenutu posjetu. Slijedom toga, zvaničnici našeg ministarstva, lično ili zvaničnim putem, nisu podnosili nikakav zahtjev za vizu. Stoga, nisu istinite vijesti o tome da delegaciji Ministarstva pravde Republike Turske nije izdata viza", navodi se u saopćenju.

Vlasti SAD-a su početkom oktobra saopćile da su obustavile izdavanje viza u diplomatsko-konzularnim kancelarijama u Turskoj i da je to mjera preispitivanja odnosa Turske prema pitanjima sigurnosti diplomatskih ureda i personala. Turska je odgovorila istom mjerom i obustavila izdavanje viza u diplomatskim predstavništvima u SAD-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije