Saudijska Arabija najavila povratak "umjerenom islamu"

Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija najavila povratak "umjerenom islamu"
Namjera Saudijske Arabije da otvori zemlju samo je dio njenog plana ponovne uspostave "umjerenog" islama, izjavio je princ Mohamed bin Salman, u pokušaju da distancira kraljevinu bogatu naftom od ultrakonzervativnih učenja koja su dominirala godinama

"Mi nismo kao što smo bili u prošlosti, mi se vraćamo... umjerenom islamu koji je otvoren cijelom svijetu i svim religijama", rekao je on na investicijskoj konferenciji u Rijadu.

"Želimo živjeti normalan život, život koji odražava našu umjerenu religiju, naše običaje", kazao je. "Mislim da su nedavno poduzeti jasni koraci i vjerujem da ćemo vrlo brzo iskorijeniti ostatak ekstremizma", istaknuo je, prenosi Hina.

Saudijskom Arabijom dominira selefijsko učenje islama, ali kraljevina polako uvodi promjene, dopuštajući strana ulaganja i ublažavajući dio zakona, među kojima je na primjer nedavna odluka kojom je dopušteno ženama da voze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije