Britanku vrijeđali jer je obukla hidžab: Hoćeš li nas raznijeti bombom

Radiosarajevo.ba
Britanku vrijeđali jer je obukla hidžab: Hoćeš li nas raznijeti bombom
Britanska televizijska kuća Channel 4 snimila je dokumentarac pod nazivom "Moja sedmica kao muslimanka".

U dokumentarcu koji je izazvao dosta reakcija, četrdesetdvogodišnja Katie Freeman pristala je da bude dio eksperimenta koji prikazuje način ophođenja prema muslimanima u Britaniji. Katie je ranije bila aktivistica te se zalagala za zabranu burke, a na početku emisije je priznala da ima predrasude prema muslimanima ,prenosi Daily mail.

Nju je u svoj dom na sedam dana primila muslimanka Saima Alvi i njena porodica kako bi joj pokazali svoj način života. Saima je Katie pomogla da se obuče, pokrije glavu maramom, obuče dugu haljinu, potamnili su joj lice, stavili lažne zube i promijenili izgled nosa, kako bi ličila na tamnoputu Pakistanku.

Najšokantniji detalj u dokumentarcu je bio trenutak kada je Katie prolazila pored lokalnog kafića u Manchesteru i kada su joj gosti koji su pili alkohol počeli dobacivati. Galamili su na nju, dobila je uvredljive kritike na račun svog izgleda. A pitali su je čak i hoće li ih raznijeti bombom.

Katie je ostala zapanjena tim komentarima, kazala je da se osjećala bolesnom zbog bezosjećajnih ljudi u kafiću koji su joj dobacivali.

Kamere su pratile Katie tokom njenog nastojanja da se uklopi u zajednicu. Učestvovala je u eksperimentu kako bi pokušala da shvati kako se osjećaju muslimani u modernoj Britaniji u vrijeme terorističkih napada i sve većeg broja zločina iz mržnje prema muslimanima. 

Katie je vremenom počela da gleda muslimane u drugačijem svjetlu. I istakla je da smatra da se muslimani trebaju ujediniti sa svim drugim ljudima i zajednicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije