Tužno: Trumpova administracija poništila odluku o zaštiti sivog vuka

0
Radiosarajevo.ba
Tužno: Trumpova administracija poništila odluku o zaštiti sivog vuka
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je u četvrtak da uklanja sivog vuka s popisa životinja zaštićenih Zakonom o ugroženim vrstama.

Uprkos mišljenju i protivljenju naučnika, administracija američkog predsjednika poništila je odluku o njegovoj zaštiti i time je dozvolila neometan lov na već ugrožene vrste kao što je sivi vuk.

Potez Trumpove administracije naišao je na velike kritike, posebno od strane udruženja za zaštitu životinja u Americi.

Iako se broj sivih vukovao povećao od kada je životinja prvi put stavljena na popis 1974. godine, to i dalje nije garancija da će ova vrsta preživjeti.

Pravdajući svoj potez ministar unutrašnjih poslova David Bernhard je, između ostalog, rekao: „Današnja akcija odražava kontinuiranu posvećenost Trumpove administracije očuvanju vrsta na osnovu parametara zakona i najboljih dostupnih naučnih i komercijalnih podataka.“

Stavljanje vukova pod državnu kontrolu omogućit će Minnesoti, Michiganu i Wisconsinu da nastave lov i zarobljavanje, što je blokirano presudom suda iz 2014. godine. Udruženja za zaštitu ugroženih životinja tvrde, da je ukidanje odredbe o zaštiti sivog vuka preuranjeno jer vukovi trenutno zauzimaju 15 posto svog bivšeg područja.

„Ovo nije trenutak za okončanje misije oporavka vukova“, rekla je Kristen Boyles, odvjetnica udruženja Earthjustice.

Sve tri države smatraju se borilištima na izborima između Trumpa i Joea Bidena 3. novembra, a predsjednik je pokušao apelirati na glasače sa sela poput lovaca i vlasnika stoke.

Prošle godine je 1.8 miliona Amerikanaca napisalo komentare protiv uklanjanja s popisa kada je predložena promjena pravila. Čak je 86 članova kongresa i 100 naučnika napisalo pismo pozivajući Vladu da preispita svoju odluku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije