Trumpov savjetnik poziva na sankcije dužnosnicima Haškog suda: "Možemo staviti vizna ograničenja..."

5
Radiosarajevo.ba
Trumpov savjetnik poziva na sankcije dužnosnicima Haškog suda: "Možemo staviti vizna ograničenja..."
Foto: EPA - EFE / Robert O'Brien

Sjedinjene Američke Države trebale bi uvesti sankcije dužnosnicima Međunarodnog kaznenog suda u Hagu koji traže nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je glavni savjetnik za vanjsku politiku republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa nakon sastanka s izraelskim čelnikom.

U ponedjeljak je glavni tužitelj ICC-a u Hagu Karim Khan zatražio od sudija Međunarodnog kaznenog suda da odobre naloge za hapšenje za tri Hamasove vođe i dvojicu izraelskih čelnika zbog ratnih i zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom sedmomjesečnog rata u Gazi.

"Možemo sankcionirati bankovne račune, putovanja. Možemo staviti vizna ograničenja za ove korumpirane tužitelje i sudije. Ovdje možemo pokazati pravu hrabrost," rekao je Robert O'Brien za Reuters iz Jerusalema, prenosi Hina.

Europska unija finansirala Master plan za unapređenje Bjelašnice i Igmana u destinaciju od 365 dana

Europska unija finansirala Master plan za unapređenje Bjelašnice i Igmana u destinaciju od 365 dana

O'Brien, koji je bio Trumpov četvrti i posljednji savjetnik za nacionalnu sigurnost, govorio je za Reuters nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i drugim izraelskim dužnosnicima tokom višednevnog posjeta toj zemlji. Osim s Netanyahuom, ministarstvo se posljednjih dana sastalo i s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom, te ministrom odbrane Yoavom Gallantom.

O'Brien je istaknuo kako bi spašavanje svih preostalih talaca koje drži Hamas i hvatanje Yahya Sinwara, glavnog uma napada na Izrael 7. oktobra koji je potaknuo izraelsku ofanzivu na Gazu, bilo ključno za proglašenje pobjede nad militantnom grupom.

Trump tokom govora hvalio fiktivnog serijskog ubicu Hannibala Lectera

Trump tokom govora hvalio fiktivnog serijskog ubicu Hannibala Lectera

"Moramo djelovati brzo, Izrael mora poraziti Hamas u Rafi", kazao je dodavši kako ministarstvo koje je predvodio nije došlo u Izrael po Trumpovom nalogu.

Osim sastanka s političkim čelnicima, članovi ministarstva putovali su u područja Izraela koja su bila meta napada Hamasa u oktobru, uključujući mjesto održavanja muzičkog festivala Nova i kibuca Nir Oz, oba u blizini Gaze.

Tokom intervjua, O'Brien je odbacio procjene mnogih američkih, palestinskih i međunarodnih dužnosnika koji smatraju da Izrael ne čini dovoljno u zaštiti života civila.

"Izraelci se ponašaju u skladu s doista dobrom tradicijom moderne, humanitarne vojske, i mislim da je to najveća prednost", rekao je O'Brien.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije