Trump tokom govora hvalio fiktivnog serijskog ubicu Hannibala Lectera

2
Radiosarajevo.ba
Trump tokom govora hvalio fiktivnog serijskog ubicu Hannibala Lectera
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Donald Trump u subotu je pohvalio fiktivnog serijskog ubicu Hannibala Lectera "kao divnog čovjeka" prije nego što je prešao na komentare koji omalovažavaju ljude koji su imigrirali u SAD bez dozvole.

Komentari bivšeg američkog predsjednika na političkom skupu u Wildwoodu, New Jersey, dok se suprotstavlja ponovnom izboru Joea Bidena, bili su ne tako suptilan retorički most kojim se veliča kanibalistički Lectera, kojeg u filmu Kad jaganjci utihnu glumi Anthony Hopkins, dok istovremeno osuđuje "ljude koji se puštaju u našu zemlju, a koje ne želimo".

Trump je održao govor pred oko 80.000 pristalica, pod sjajem rolllercoastera Great White u obalnom ljetovalištu iz 1950-ih, 145 km južno od Philadelphije.

Magazinović o prevarama na tenderima: Za ovo se zna godinama, uzimaju ogromne sume novca'

Magazinović o prevarama na tenderima: Za ovo se zna godinama, uzimaju ogromne sume novca'

Kako je Trump govorio, publika se značajno prorijedila, napisao je novinar Philadelphia Inquirera, uz video ljudi koji napuštaju mjesto održavanja skupa.

Prilika je poslužila da Trump obnovi svoje izraženo divljenje za Lectera, kao što je već činio, nakon što je glumac Mads Mikkelsen - koji je ranije igrao Lectera u televizijskoj seriji - jednom opisao Trumpa kao "svježi vjetar za neke ljude".

Između ostalih komentara, Trump je u nedjelju također ponovio preuveličavanja o tome kako je "bio optužen više puta nego veliki Alphonse Capone", nasilni šef čikaške mafije iz doba prohibicije.

Trump se od proljeća 2023. godine suočava s četiri optužnice u kojima mu se pripisuje više od 80 krivičnih optužbi za pokušaje da izvrši pritisak na ishod izbora 2020. godine koje je izgubio od Bidena, zadržavanje tajnih materijala nakon predsjedništva i plaćanje šutnje glumici filmova za odrasle, za koje tužioci tvrde da su nezakonito prikriveni.

Suđenje zbog novca za šutnju trebalo bi ući u svoju četvrtu sedmicu u ponedeljak.

Ipak, Capone je optužen barem šest puta prije svoje čuvene osude za utaju poreza 1931. godine.

Trump je ipak iskoristio priliku da nazove optužbe protiv sebe "glupostima", a gledaoci su mu uzvratili skandiranjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije