Trumpov pristalica proglašen krivim: Prijeti mu kazna od 10 godina zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Trumpov pristalica proglašen krivim: Prijeti mu kazna od 10 godina zatvora
Foto: Screenshot / Napad na Capitol Hill

Brendan Hunt, pristalica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je pozivao na ubijanje članova Kongresa nekoliko dana nakon pobune 6. januara, proglašen je krivim za prijetnju smrću izabranim zvaničnicima.

Porota, kojoj je trebalo oko tri sata da donese presudu, utvrdila je da komentari koje je Hunt dao u uznemirujućem video zapisu objavljenom na mreži dva dana nakon nereda u američkom Kapitolu predstavljaju stvarnu prijetnju, piše The Washington Post.

Prijeti mu kazna do 10 godina zatvora.

Stotine ljudi uhapšeno je nakon napada na Kapitol.

Iako Hunt nije sudjelovao u pobuni, vjeruje se da je njegov slučaj prvi od optuženih u vezi s njim koji će ići na suđenje.

Njegovo krivično gonjenje na saveznom sudu u Brooklynu viđeno je kao test koliko daleko može ići nasilni govor prije nego što prijeđe granicu u kriminalitet i kada takva politički nabijena retorika na društvenim mrežama dolazi pod sve veću kontrolu.

Hunt (37) optužen je za jednu od tački prijetnje američkim zvaničnikom napadom i ubistvom.

žUhapšen je 19. januara, dan prije inauguracije predsjednika Joe Bidena, nakon što je FBI dobio savjet o njegovom video zapisu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije