SAD / Trumpov historijski paket pomoći: Kongres odobrio 2 biliona dolara za spas ekonomije

28. 03. 2020. u 07:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak paket ekonomske pomoći u borbi protiv koronavirusa i pozvao se na zakon o vojnoj proizvodnji iz Korejskog rata kako bi prisilio General Motors na proizvodnju respiratora tokom pandemije.

Zastupnički dom usvojio je historijski paket pomoći koji bi trebao omogućiti američkoj ekonomiji da izbjegne trajnu recesiju pod utjecajem pandemije novog koronavirusa.

Američki predsjednik Donald Trump podržava taj paket, najveći ikada usvojen u Sjedinjenim Državama, kojim će se mobilizirati 2000 milijardi dolara. Nakon Trumpovog potpisa, samo nekoliko sati nakon usvajanja u Kongresu, paket pomoći je stupio na snagu.

Osim toga, Trump je izvršio pritisak na General Motors kako bi proizvodio respiratore tokom pandemije. Pritom se pozvao na zakon o vojnoj proizvodnji još iz Korejskog rata.

"GM gubi vrijeme", napisao je Trump u kratkom saopćenju kojim najavljuje tu izvanrednu mjeru.

"Ta odluka će omogućiti brzu proizvodnju respiratora koji će spasiti američke živote", dodao je.

Defense Production Act omogućuje da se u izvanrednim okolnostima mobilizira privatni industrijski sektor za potrebe sigurnosti zemlje.

"Danas sam potpisao dekret kojim naređujem ministru zdravstva da se posluži zakonom Defense Production Act i zahtijeva od General Motorsa da pristanu, izvedu i daju prednost saveznim ugovorima za respiratore", napisao je američki predsjednik.

Ranije tokom dana napisao je na Twitteru da "General Motors MORA odmah otvoriti svoju glupo napuštenu tvornicu u Lordstownu u Ohiu ili neku drugu i početi proizvoditi respiratore".

Guverner države New York Andrew Cuomo nekoliko dana poziva saveznu vladu da mu isporuči respiratore kako bi bili spremni za vrhunac epidemije koji predviđa za tri sedmice.

Nestrpljivi tweet Donalda Trumpa nije u skladu s njegovim izjavama u četvrtak navečer na Fox Newsu gdje je minimalizirao potrebu za respiratorima.

KOMENTARI (1)