Prvo obraćanje Donalda Trumpa nakon napada na američke vojne baze u Iraku

Radiosarajevo.ba
Prvo obraćanje Donalda Trumpa nakon napada na američke vojne baze u Iraku
Twitter / Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump obratio se javnosti, a u svijetlu eskalacije tenzija između SAD-a i Irana.

Trump je ovom prilikom kazao da sve dok on obnaša funkciju predsjednik SAD Iran neće imati nuklearno naoružanje.

Prema njegovim riječima, u napadu na baze SAD-a u Iraku nije bilo žrtava

„Toleriranje Irana je završeno, oni su lideri u finansiranju i podržavanju terorizma i svima je dosta njihovog nastojanja da se domognu nuklearnog oružja. Mi smo poduzeli akciju, eliminirali smo teroristu Qasema Soleimanija, on je obučavao teroriste i zbog njegovih akcija mnogi naši vojnici su stradali, postavljao je bombe pored puteva... Njegove ruke su u krvi Amerikanaca i Iračana“, poručio je Trump.

Dodao je da će SAD morati uvesti nove snažne ekonomske sankcije protiv Irana, koje će ostati na snazi dok se ponašanje Irana ne promijeni.

„Nakon nuklearnog sporazuma pomogli smo Iranu i finansijski, a umjesto hvala dobili smo povike 'Smrt Americi'. Na dan kad je potpisan taj sporazum čuli smo povike 'Smrt Americi'. Vrijeme je da Njemačka, Velika Britanija, Kina i Rusija postanu svjesne ovoga. Moramo raditi na novom dogovoru s Iranom koji bi uspostavio ravnotežu i koji će omogućiti Iranu prosperitet. Iran može biti divna država“, naglasio je Trump.

Prema njegovim riječima, danas će pitati NATO da se snažnije uključi u procese na Bliskom istoku.

„Prije tri mjeseca smo uništili ISIL, ubili smo njihovog lidera koji je odgovoran za masovna ubistva. Bio je monstrum. ISIL je prirodni neprijatelj Irana i sve to ide na ruku Iranu. Mi želimo da Iran ima sjajnu budućnost koju zaslužuju. Mi smo spremni prihvatiti mir sa svima koji to žele“, zaključio je Trump.

Podsjećamo američke zračne baze u Iraku napadnute su balističkim projektilima. Dvije su baze u kojima se nalaze američke trupe napadnute s više od 12 projektila, potvrdio je Pentagon.

Izvori CNN-a javljaju da nema žrtava, najmanje 10 balističkih raketa pogodilo je bazu Al Asad, a najmanje dvije balističke rakete pogodile su Erbil, javlja CNN.

Iranska državna televizija poručila je da je riječ o odmazdi za ubistvo generala Kasima Sulejmanija. Državna televizija je navela da su baze pogođene raketama zemlja-zemlja.

Iranska agencija Fars objavila je snimku na kojoj se iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obraća većem broju ljudi i govori kako SAD može nauditi Iranu, ali da će sam sebi nauditi puno više.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije