Da li je ukrajinski avion u Iranu srušen?

Radiosarajevo.ba
Da li je ukrajinski avion u Iranu srušen?
Foto: RT / Ilustracija

Ukrajinski Boeing 737 koji se srušio u srijedu ujutro u Iranu, pri čemu je poginulo 176 ljudi, bio je nov i dva dana prije nesreće prošao je zadnju tehničku kontrolu, objavila je ukrajinska avio  kompanija UIA.

„Avion je proizveden 2016., kompanija ga je preuzela direktno iz fabrike. Avion je prošao zadnje redovno tehničko održavanje 6. januara 2020.“, objavio je Ukraine International Airlines (UIA) na Facebooku, dodajući da je kompanija odlučila suspendirati letove do Teherana do daljnjega.

Objavljeni podaci: Poginuli putnici ukrajinskog aviona dolazili s tri kontinenta

„To je bio jedan od naših najboljih aviona s izvrsnom i jako sigurnom posadom“, rekao je predsjednik te privatne kompanije, Levguen Dihn, najveće u zemlji.

Podsjećamo, avion je poletio iz Teherana u 6:10 sati po lokalnom vremenu prema Kijevu, a nekoliko minuta poslije nestao je s radara, srušivši se nedaleko od grada.

Poginuli su svi putnici i članovi posade. Među njima su bila 82 Iranca i 63 Kanađana.

Prema prvim informacijama iranskih vlasti, čini se da se dogodio kvar na avionu. Ukrajinska ambasada u Iranu objavila je također da se dogodio „kvar motora zbog tehničkih razloga“ i isključilo je mogućnost terorističkog napada.

Međutim, ubrzo je izdalo novo saopćenje u kojem se više ne spominje kvar motora i navodi se da ranije navedena izjava o uzroku nesreće nije bila službena.

Iranska televizija navodi da se avion srušio zbog tehničkih problema. Mediji prenose izjavu dužnosnika lokalnog zrakoplovstva koji je rekao da pilot nije prijavio probleme sa zrakoplovom.

Ali, zanimljivo, prva vijest o tehničkom kvaru je povučena pa nisu isključene druge mogućnosti. Dakle, nije isključeno da je avion namjerno srušen ni da se radi o terorističkom činu. Ali i dalje je otvorena opcija da se radi o tehničkom kvaru.

Pokrenuta je istraga.

Iranska televizija je izvijestila da su pronađene crne kutije iz aviona. Riječ je o dvije crne kutije, a po međunarodnom zakonu Iran provodi istragu jer se na njihovom području avion srušio. Ali, u istragu će se uključiti i Ukrajina te SAD.

Glasnogovornik Boeinga rekao je da kompanija prikuplja informacije o padu aviona u Iranu.

Podsjećamo, američka tvrtka prizemljila je u martu svoju flotu aviona 737 MAX nakon što su se dva aviona tog tipa srušila pri čemu je poginulo 346 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije