Teheran: Stigle prve informacije o uzroku pada ukrajinskog aviona?

Radiosarajevo.ba
Teheran: Stigle prve informacije o uzroku pada ukrajinskog aviona?
Foto: Crveni polumjesec Iran / S mjesta pada aviona

Ukrajinski Boeing 737-800 imao je kvar na motoru prije nego što se srušio, samo nekoliko minuta nakon polijetanja s teheranskog aerodroma Imam Khomeini, tvrdi zvaničnik aerodroma, a javlja Russia Today (RT).

Srušio se ukrajinski avion kod Teherana, vjerovatno niko od 180 putnika nije preživio

"Motor se zapalio nakon polijetanja", izjavio je navodno Ali Khashani, glasnogovornik iranskog glavnog aerodroma, navode tamošnji mediji. 

Avion, kompanije Ukraine International Airlines (UIA), srušio se između gradova Sharhiar i Parand rano jutros.

U avionu je bilo 168 putnika i devet članova posade, saopćio je Reza Jafarzadeg, glasnogovornik iranske Organizacije za civilnu avijaciju. 

Avion se srušio u jeku vojno-političke krize između Irana i SAD-a, koji je naredio ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija. Nakon što je Sulejmani ubijen raketnim napadom u Bagdadu, sinoć je najmanje devet raketa palo na zračnu bazu Ain al Assad, u pustinjskom kraju na zapadu Iraka, u kojoj su stacionirani američki vojnici.

Američka vojska potvrdila je da je Iran ispalio projektile, a informaciju o napadu potvrdila je i iranska Islamska revolucionarna garda. Iranski državni mediji javljaju da je napad pokrenula Islamska revolucionarna garda i otvoreno tvrde da je riječ o osvetničkoj operaciji kojom odgovaraju na američki atentat na njihovog generala Kasema Sulejmanija.

Ubijeni iranski general Qassem Soleimani bio u BiH tokom rata?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije