Trump želi "biti onaj koji će izmiriti Izrael i Palestinu"

Fena
Trump želi "biti onaj koji će izmiriti Izrael i Palestinu"
Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da bi volio "biti onaj koji će izmiriti Izrael i Palestince", u razgovoru za The New York Times.

 "Bio bi to divan uspjeh", dodao je Trump čiji je prijedlog o proglašenju Jeruzalema izraelskom prijestolnicom, protivno dosadašnjoj američkoj politici, razbjesnio Palestince. Republikanski milijarder dodao je da bi njegov zet Jared Kushner, suprug njegove kćeri Ivanke, mogao imati ulogu u eventualnim mirovnim pregovorima.

Izraelska desnica bila je izuzetno zadovoljna Trumpovom pobjedom na izborima 8. novembra i u njoj je vidjela nagovještaj nastavka i ubrzavanja izgradnje židovskih naselja na okupiranom palestinskom području, pa i kraj ideje o neovisnoj palestinskoj državi. No Trumpova ekipa je pozvala izraelsku desnicu da se ne zanosi, rekao je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman, prenosi Hina.

Trump je također u utorak rekao kako osuđuje okupljanje alternativne desnice (alt-right) u Washingtonu na kojoj su ga pristalice hvalili uz nacistički pozdrav.

"Osuđujem ih, ne priznajem ih i osuđujem", rekao je Trump u intervjuu za The New York Times grupi novinara u uredima lista, prema poruci na Twitteru jednog od njih. Na skupu alt-righta, labavo povezane krajnje desne grupe koja se izdaje za alternativu tradicionalnom konzervativizmu, Richard Spencer čelnik Instituta za nacionalnu politiku je započeo svoj govor riječima "Živio Trump, živio naš narod, živjela pobjeda" što je navelo nekoliko ljudi iz publike da pozdrave nacističkim pozdravom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije