Trump objavio program: Ovo će napraviti u prvih 100 dana vlasti

Radiosarajevo.ba
Trump objavio program: Ovo će napraviti u prvih 100 dana vlasti
/ obs/ZDF/Ralph Freso
Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, koji će preuzeti dužnost 20. januara 2017. godine, objavio je video poruku u kojoj govori o svojim planovima.

Trump je decidno objavio reforme koje namjerava sprovesti u prvih 100 dana svog mandata.
Iako su mnogi očekivali zaokret, Trump je praktično ponovio teze iz izbornog programa koje se tiču trgovinskih sporazuma, energije, migracije, nacionalne sigurnosti, javne uprave. Sprovođenje reformi treba "učiniti Ameriku ponovom velikom" i "vratiti srednju klasu" u zemlji.

TTP

Trump je potvrdio da namjerava pokrenuti proces izlaska SAD-a iz Sporazuma o Trans-Pacifičkom partnerstvu (TTP).

"Trans-Pacifičko partnerstvo je potencijalna katastrofa za našu zemlju. Umjesto toga, mi ćemo insistirati na bilateralnim dogovorima koji će donijeti radna mjesta i vratiti proizvodnju u Ameriku", poručio je Trump.

Podsjetimo TTP je trgovinski sporazum, potpisan u februaru 2016. godine, između 12 zemalja azijsko-pacifičke regije, čiji je cilj da se smanje carinske barijere, kao i regulaciju internih pravila u državama članicama u područjima kao što su Zakon o radu, zaštita okoliša, intelektualno vlasništvo... Osim SAD-a, potpisnici su Kanada, Australija, Novi Zeland, Singapur, Malezija, Bruneji, Vijetnam, Japan, Meksiko, Čile i Peru. Sporazum aktivno promoviše trenutni američki predsjednik Barack Obama.

Mnogi stručnjaci i političari upozorili su da bez učešća SAD-a TTP će izgubiti smisao.

Energetika

Trump je najavio ukidanje ograničenja na proizvodnju ugljikovodika.
"Ova ograničenja ubijaju radna mjesta u oblasti proizvodnje energije u SAD-u", poručuje Trump.

Sadašnja američka administracija je zadržala niz ograničenja u proizvodnji energije, uz promociju razvoja alternativnih izvora energije. Trump je u više navrata rekao da takva politika lišava Amerikance radnih mjesta.

Bezbjednost

Novoizabrani predsjednik je rekao da je naložio Ministarstvu odbrane da razviju plan za zaštitu infrastrukture od cyber napada i drugih prijetnji.

SAD su u više navrata objavile da cyber napada na vladine i privatne resurse sprovode obični hakeri koji djelujući u interesu drugih zemalja.

Migracija

Trump je rekao da je zahtijevati istragu o migrantima koji krše zakone.
"Dat ću uputu Ministarstvu rada da istraži sva kršenja viznog programa koja podrivaju položaj američkih radnika", objavio je Trump.
Tokom predizborne kampanje obećao da će pooštriti migracionu politiku SAD-a i usvojiti mjere za borbu protiv ilegalne imigracije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije