Trump zaprijetio Europi: Vratit ćemo vam teroriste

Radiosarajevo.ba
Trump zaprijetio Europi: Vratit ćemo vam teroriste
Twitter / Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će "hiljade terorista Islamske države koji su zarobljeni u Siriji vratiti u Evropu".

Kako javlja Independent, Trump je rekao da će poslati teroriste evropskog porijekla ukoliko evropske zemlje ne budu željele da prihvate svoje građane koji su se u Siriji pridružili terorističkoj organizaciji.

Oko 800 boraca Islamske države porijeklom iz Evrope zarobljeno je na sjeveru Sirije zajedno sa ženama i djecom.

Trumpova administracijaje zahtijevala je od vlada evropskih zemalja da prihvate svoje građane koji se sumnjiče da su se pridružili ISIL-u, ali većina zemalja je odbila da to učini iz straha da su povratnici iz Sirije sigurnosni rizik.

"Želimo da hiljade boraca Islamske države primi Evropa. Hajde da vidimo da li će ih primiti. Ako neće, mi ćemo morati da ih pošaljemo u Evropu", rekao je Trump u Bijeloj kući.

Američki saveznici u Siriji drže u zarobljeništvu oko 13.000 stranaca koji se sumnjiče da su povezani sa terorističkom Islamskom državom.

Riječ je o oko 2.000 muškaraca i oko 11.000 žena i dece, od kojih je većina zarobljena prilikom pada kalifata ranije ove godine.

Pretpostavlja se da je zarobljeno više od 50 državljana Velike Britanije, od kojih je devet muškaraca, 20 žena i oko 30 djece.

Među njima je i Šamina Begum (15), takozvana nevjesta ISIL-a, koja je napustila Veliku Britaniju kao bi se pridružila ovoj terorističkoj organizaciji u Siriji, piše Independent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije