Trump: Veoma sam ponosan što smo bacili 'majku svih bombi' na Afganistan

Radiosarajevo.ba
Trump: Veoma sam ponosan što smo bacili 'majku svih bombi' na Afganistan
Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je kako je "veoma ponosan" nakon što su Amerikanci u afganistanskoj pokrajini Nangarhar bacili najveću bombu svih vremena koja nije nuklearna.

Kako piše Independent, glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer je na konferenciji nakon napada izjavio da je meta napada bio kompleks pećina koje koriste militanti tzv. Islamske države.

Kako je rekao, Donald Trump je čestitao vojsci SAD-a na ovom poduhvatu, te dodao kako je napad bio veoma uspješan.

Nakon eksplozije 'majke svih bombi' uništeno je sve u krugu 300 metara.

Sama bomba, poznata kao MOAB (Massive Ordnance Air Blast bomb, ali neki bi rekli i Mother of all bombs) sadrži nevjerojatnih 11 tona eksploziva.

Na kompleks pećina koji navodno koriste ISIS-ovci bombu je bacio teretni avion MC-130 'Hercules'.

"Ovo je prvi put da smo koristili ovakav tip oružja. Vjerujemo da borci ISIS-a koriste te pećine blizu same granice s Pakistanom", rekao je glasnogovornik Pentagona Adam Stump.

"Militanti su u posljednje vrijeme suočeni s velikim gubicima, tako da su se ukopali u tunele i bunkere kako bi ojačali obranu. Srećom, mi imamo pravo oružje za rješavanje tog problema" rekao je general John W. Nicholson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije