SAD / Trump traži od suda da mu Twitter odblokira profil

02. 10. 2021. u 22:19:00 AA

Shares: 0

Bivši američki predsjednik Donald Trump zatražio je od saveznog suda da se aktivira njegov blokirani profil na društvenoj mreži Twitter.

Trumpovi advokati podnijeli su sudsku tužbu protiv Twittera i izvršnog direktora Jacka Dorseyja saveznom sudu na Floridi, javljaju američki mediji.

U obrazloženju se tvrdi da je Twitter zatvorio Trumpov račun zbog pritiska članova Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

"Sila je korištena za kontrolu političkog diskursa u ovoj zemlji na dosad neviđen i vrlo opasan način", smatraju advokati.

U peticiji u kojoj se navodi da Twitter selektivno provodi pravila zatvaranja profila, kao dokaz je naveden primjer računa koji je aktivno koristila talibanska administracija u Afganistanu.

Platforme društvenih mreža Twitter, YouTube i Facebook u vlasništvu Googlea trajno su blokirale Trumpove račune 6. januara zbog navoda da je pridonio događajima u Kongresu i nepravilnostima na predsjedničkim izborima u SAD-u 2020. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)