Trump srezao poreze, kompanije počele sa isplatama bonusa

Radiosarajevo.ba
Trump srezao poreze, kompanije počele sa isplatama bonusa
Telekomunikacijska kompanija AT&T brzo je reagirala na vijesti o Trumpovoj poreznoj reformi, najavljujući da će zaposlenicima isplatiti bonuse čim zakon stupi na snagu.

AT&T je u priopćenju objavio kako će više od 200.000 američkih radnika koji su članovi sindikata dobiti posebni bonus od 1.000 dolara, javlja CNBC. Kompanija je također povećala svoj iznos za investicije u SAD-u na milijardu dolara.

"Kongres, usko sarađujući s predsjednikom, napravio je monumentalan korak kako bi porez koji su plaćali američki poduzetnici bio u skladu s ostatkom industrijaliziranog svijeta", izjavio je izvršni direktor Randall Stephenson.

"Ova porezna reforma će potaknuti ekonomski rast i stvoriti dobro plaćene poslove, povećat ćemo naše investicije u SAD-u i isplatiti poseban bonus našim zaposlenicima u SAD-u".

Američki Kongres prihvatio je u srijedu najveću reformu američkog poreznog sistema u posljednjih 30 godina, koju je predsjednik Donald Trump nazvao "historijskom pobjedom za američkih obitelji, radnika i poduzeća ".

Niži porezi za kompanije, ali i za bogate

Prema poreznoj reformi smanjila bi se porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto.

Domaćinstvima sa srednjim prihodima porez će iduće godine biti smanjen u prosjeku za 900 dolara, a za najbogatijih jedan posto Amerikanaca za 51.000 dolara, objavio je nestranački Centar za poreznu politiku, think-tank iz Washingtona, a prenijela Hina.

Ranije ove godine, hiljade AT&T radnika, članova sindikata komunikacijskih radnika u Americi, počele su štrajkovati zbog pitanja sigurnosti zaposlenja i outsourcinga. Mnogi AT&T radnici već su očekivali da će dobiti 10 posto veću plaću i 1.000 dolara jednokratne isplate kao rezultat sporazuma koji je objavljen prošlog tjedna.

AT&T je izjavio CNBC-u da su bonusi objavljeni u srijedu izvan bilo kojeg postojećeg ugovora, što znači da bi neki radnici mogli dobiti dva puta po 1000 dolara: jedanput s novim ugovorom i drugi put kada stupio na snagu zakon o poreznoj reformi.

Spajanje s Time Warnerom

AT&T objava oko bonusa dolazi mjesec dana nakon što je Ministarstvo pravosuđa spriječilo njihovo spajanje s Time Warnerom. Trump je rekao da posao nije "dobar za zemlju" jer bi moglo povećati cijene.

S druge strane, AT&T bi mogao profitirato od drugog nedavnog poteza Trumpove administracije: FCC-ovo ukidanje regulacije neto neutralnosti. Novi regulatorni okvir omogućit će AT & Tu veću fleksibilnost u kontroli cijena i brzine sadržaja za svoje korisnike, iako je AT & T rekao kako neće donijeti velike promjene u načinu na koji se internetske usluge isporučuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije