Protiv rodne terminologije: Trumpova administracija zabranila određene riječi

Radiosarajevo.ba
Protiv rodne terminologije: Trumpova administracija zabranila određene riječi
Trumpova administracija je agencijama u okviru Ministarstva za zdravstvo i socijalnu zaštitu SAD-a rekla da izbjegavaju određene riječi i fraze u službenim dokumentima nacrta budžeta za iduću godinu, izvijestio je Washington Post.

List je napisao kako je jednoj od agencija, Centru za nadzor i prevenciju bolesti,  poslan popis sa sedam zabranjenih riječi ili fraza: ranjiv, pravo, različitost, transrodni, fetus, na temelju dokaza ili naučno utemeljen.

Dužnosnicima u drugoj agenciji je rečeno da koriste izraz Obamacare, umjesto Zakon o pristupačnoj zaštiti, pri opisu zakona predsjednika Baracka Obame o zdravstvenoj zaštiti iz 2010. godine.

Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite (HHS) je odbacilo izvještaj.

"Tvrdnja da je HHS 'zabranio riječi' potpuno iskrivljeno opisuje rasprave o procesu definiranja budžeta", rekao je u izjavi glasnogovornik Matt Lloyd.

List je izvijestio i da se u dokumentima State Departmenta sada za pojam spolna edukaciju koristi fraza "izbjegavanje spolnih rizika".

Washington Post je napisao kako se upute u jednoj od agencija temelje na dokumentu Ureda Bijele kuće za upravljanje i budžet koji nadgleda Trumpov prijedlog budžeta za Kongres.

List je izvijestio da za promjenu rječnika nije dato objašnjenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije