Reakcije na Trumpovu odluku: S jedne strane pljesak, s druge zabrinutost

Radiosarajevo.ba
Reakcije na Trumpovu odluku: S jedne strane pljesak, s druge zabrinutost
EPA / Arhiv
Trump je u dugoočekivanom govoru u Bijeloj kući objavio da neće potvrditi da se Teheran drži sporazuma za koji američki predsjednik smatra da nije u najboljem interesu SAD-a.

Međutim, njegov potez ne znači povlačenje SAD-a iz sporazuma, nego prebacivanje loptice na Kongres koji bi mogao ponovno uvesti ukinute sankcije Teheranu.

Čelnici Francuske, Velike Britanije i Njemačke upozorili su Washington u zajedničkoj izjavi da ne poduzima mjere koje bi naštetile sporazumu, poput ponovnog uvođenja sankcija.

Troje čelnika je istaknulo da dijele američku zabrinutost zbog iranskog balističkog programa i destabilizirajućih aktivnosti u regiji te da su spremni surađivati s Washingtonom kako bi se ta zabrinutost riješila.

Šefica europske diplomatije Federica Mogherini izjavila je u petak da je iranski nuklearni sporazum robustan dogovor koji mora fukncionirati i ne može ga poništiti nijedan čelnik, pa ni američki predsjednik Donald Trump.

Moskva ističe da je "veoma zabrinuta" zbog Trumpova poteza jer ocjenjuje da se Iran striktno drži nuklearnog sporazuma.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Trump otvara pitanja koja su već riješena sporazumom, ali se nada da Trumpovo stajalište neće utjecati na primjenu dogovora.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Trumpu.

"Čestitam predsjedniku Trumpu na hrabroj odluci, on se odvažno suprotstavio iranskom terorističkom režimu", rekao je.

Rijad je također pozdravio "čvrstu strategiju američkog predsjednika prema Iranu i njegovoj agresivnoj politici". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije