Trump neće potvrditi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine

Anadolija
 Trump neće potvrditi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine
Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da neće potvrditi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, pozivajući na niz novih sankcija protiv Vlade u Teheranu.

Trump je u obraćanju novinarima u Bijeloj kući istakao kako režim u Iranu radi na, kako je kazao, širenju haosa u svijetu.

Napomenuo je da je nuklearni sporazum s Iranom jedan od najgorih sporazuma koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) ikada potpisale.

Dodao je i kako je pomenuti sporazum samo privremeno odlaganje iranskog "puta do nuklearnog oružja", optužujući Teheran da ne poštuje tačke sporazuma.

"Pripremili smo nekoliko važnih koraka kako bismo se suprotstavili iranskom režimu da nikad ne bi mogao razviti nuklearno oružje", kazao je Trump.

Na kraju je istakao i kako će od Kongresa tražiti uvođenje sankcija Iranskoj revolucionarnoj gardi.

"Korumpirano osoblje Iranske revolucionarne garde je teroristička sila i milicija", rekao je američki predsjednik.

Kongres će sada raspravljati detalje nuklearnog sporazuma i donijeti odluku da li će SAD ponovno nametnuti sankcije Iranu.

Američki državni sekretar, Rex Tillerson je nešto ranije danas na konferenciji za medije u Washingtonu izjavio da se SAD u ovom momentu neće povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Delegacije Irana i grupe 5+1, odnosno pet stalnih članica Vijeća i Njemačke, u julu 2015. godine su postigle pomenuti nuklearni sporazum.

Sporazum je u većini svijeta dočekan s oduševljenjem, posebno u Teheranu. Smatra se "novom stranicom" u međunarodnim odnosima, ali protiv njega se i dalje glasno zalaže Izrael.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije