SAD se neće povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom

Anadolija
SAD se neće povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom
Američki državni sekretar, Rex Tillerson je na konferenciji za medije u Washingtonu izjavio da se SAD u ovom momentu neće povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Ipak, istakao je da će američki predsjednik Donald Trump tražiti od Kongresa da ponovo razmatra pomenuti nuklearni sporazum.

Dodao je da će američka administracija i dalje ostati privržena sporazumu, napominjući da Bijela kuća ovaj put neće u odluci navoditi kako "Iran poštuje tačke sporazuma".

Naglasio je da prvi put od 2015. godine, kada je potpisan nuklearni sporazum, neće u odluci koju će uputiti Kongresu navoditi kako "Iran poštuje tačke sporazuma".

Na kraju je dodao i kako će Trump u svome skorom obraćanju u vezi sa sporazumom kazati da "nuklearni sporazum sa Iranom nije u skladu sa interesima SAD-a".

Delegacije Irana i grupe 5+1, odnosno pet stalnih članica Vijeća i Njemačke, u julu 2015. godine su postigle pomenuti nuklearni sporazum.

Sporazum je u većini svijeta dočekan s oduševljenjem, posebno u Teheranu. Smatra se "novom stranicom" u međunarodnim odnosima, ali protiv njega se i dalje glasno zalaže Izrael.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije