Trump pozvao lidere Zaljeva na jedinstvo i rješavanje aktuelne krize u regiji

Anadolija
Trump pozvao lidere Zaljeva na jedinstvo i rješavanje aktuelne krize u regiji
EPA / Donald Trump i kralj Salman bin Abdulaziz
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump odvojeno je razgovarao s liderima zaljevskih zemalja i izrazio im zabrinutost zbog aktuelne krize u odnosima između Katara i njegovih susjeda u regiji.

U saopćenju Bijele kuće se navodi da je Trump telefonom razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom, princom Abu Dabija Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanom i katarskim emirom Tamimom bin Hamad Al Thanijem.

U odvojenim razgovorima sa liderima Zaljeva, Trump je naglasio važnost jedinstvenog stava o neophodnosti suzbijanja izvora finansiranja terorizma i iskorjenjivanja ekstremističkih ideologija.

Američki predsjednik također je istakao kako je jedinstvo u regiji i rješenje aktuelne krize ključni faktor za pobjedu nad terorizmom i uspostavu stabilnosti, a što su ciljevi dogovoreni na samitu lidera islamskih zemalja koji je majske održan tokom Trumpove posjete u Rijadu.

Kriza u Zaljevu eskalirala je 5. juna kada su vlasti Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta, Ujedinjenih Araskih Emirata i Jemena prekinule diplomatske odnose i blokirale granice Katara.

Katar se tereti za podršku terorizmu, što zvanična Doha negira i ocjenjuje neutemeljenim optužbama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije