Trump primio koktel antitijela koji je razvijen pomoću stanica HEK-293T

0
Radiosarajevo.ba
Trump primio koktel antitijela koji je razvijen pomoću stanica HEK-293T
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Jedan od lijekova koje je američki predsjednik Donald Tramp uzimao kao potencijalni lijek za koronavirus razvijen je korištenjem ljudske ćelije prvobitno dobivene u procesu abortusa - iz embrio.

Ono što je zanimljivo jeste da su predsjednik SAD i njegove pristalice više puta osudili pravo žena na abortus.

Kako piše Guardian, lijek koji je koristio Trump je koktel monoklonskih antitela koji je razvio “Regeneron” i još uvijek je u fazi testiranja.

Ćelije korištene za razvoj lijeka poznate su kao HEК-293T ćelije i koriste se u laboratorijama. Te ćelije su prvobitno razvijene iz bubrega embriona nakon abortusa izvedenog u Nizozemskoj sedamdesetih godina. 

Ne samo da Trump i Republikanska stranka konstantno vrše udar na pravo žena da abortiraju, već je program Republikanske stranke za 2020. godinu podrazumijevao i eksplicitno protivljenje istraživanju embrionskih matičnih ćelija, kao i zahtjev za obustavu finansiranja ovakih istraživanja. 

Trumpova administracija je i 2019. godine obustavila finansiranje istraživanja koja uključuju embrionalne matične ćelije.

AŽURIRANO: Ovaj članak izmijenjen je nakon što je promijenjen i originalni tekst na Guardianu kako bi se razjasnilo da korištene ćelije nisu matične ćelije, već one iz bubrega embriona. Na isti je način promijenjen i naslov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije