Trump o ublažavanje sankcija Iranu: Mislim da posjeduju ogroman potencijal

Radiosarajevo.ba
Trump o ublažavanje sankcija Iranu: Mislim da posjeduju ogroman potencijal
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump nije u srijedu isključio moguće ublažavanje sankcija Teheranu kako bi omogućio susret s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem, izbjegavši odgovor na to osjetljivo pitanje.

Na pitanje o djelomičnom ukidanju sankcija kako bi se otvorio put za historijski susret s Rohanijem, Trump je odgovorio: "Vidjet ćemo, vidjet ćemo".

"Mislim da Iran posjeduje ogroman potencijal. Nadamo se postizanju dogovora", dodao je i ponovio svoju tvrdnju da Teheran želi sporazum.

Iran je u srijedu ponovo odbacio susret dvojice čelnika bez ukidanja sankcija.

"Sve dok ekonomski terorizam američke vlade i okrutne sankcije budu nametnute iranskom narodu, nema mjesta za pregovore", rekao je Majid Rakht-Ravanchi, iranski predstavnik u Ujedinjenim narodima.

Trumpova primjedba predstavlja otklon u odnosu na nepopustljiva stajališta nekoliko članova njegov ekipe.

"Ne možemo biti jasniji u vezi odlučnosti pokretanja kampanje maksimalnog pritiska i ne namjeravamo odobriti iznimke ni odstupanja", izjavio je početkom septembra američki izaslanik za Iran Biran Hook.

"Sjedinjene Države intenziviraju svoju kampanju maksimalnog pritiska", dodao je.

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Država su se pogoršale nakon povlačenja Washingtona 2018. iz međunarodnog sporazuma potpisanog tri godine ranije. Taj tekst, kojim se namjeravalo spriječiti Iran da nabavi nuklearno oružje, Trump je ocijenio preblagim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije