Donald Trump dao otkaz savjetniku za nacionalnu sigurnost: 'Više nam ne trebaš'

Radiosarajevo.ba
Donald Trump dao otkaz savjetniku za nacionalnu sigurnost: 'Više nam ne trebaš'
Foto: EPA-EFE / John Bolton

Predsjednik SAD-a Donald Trump dao je u ponedjeljak otkaz savjetniku za nacionalnu sigurnost Johnu Boltonu.

"Obavijestio sam Johna Boltona sinoć da nam njegove usluge nisu više potrebne u Bijeloj kući", kaže Trump, piše BBC.

"Snažno sam se protivio brojnim njegovim odlukama i savjetima", rekao je Trump i dodao kako će se o novom savjetniku odlučivati naredne sedmice.

Ova odluka je stigla nakon otkazivanja tajnog sastanka s talibanskim vođama.

Otkazivanje pregovora s talibanima bila je pobjeda Boltona, čuvenog kao izrazitog konzervativca i kao krajnje sklonog ekstremnim rješenjima kad god je riječ o vojsci.

John Bolton je posljednjih godinu i pol bio u takvoj poziciji da je, primjerice, kada je Trump iznenada proglasio potpuno povlačenje SAD-a iz Sirije, on bio taj kojem se predsjednik okrenuo i rekao: "John i ja se oko toga potpuno slažemo. Johne?"

O Boltonu su, međutim, u posljednje vrijeme američki mediji pisali da se žalio da ga Pompeo sasvim izbacuje iz donošenja odluka oko Afganistana. Boltonov plan je bio da s talibanima nema apsolutno nikakvih pregovora, da tu ideološki ekstremnu militantnu skupinu treba vojno poraziti, ali istodobno i da SAD smanji broj svojih vojnika na 8600, piše Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije