Trump o ubistvu Soleimanija: Uhvatili smo totalno čudovište i izveli ga van

Fena
Trump o ubistvu Soleimanija: Uhvatili smo totalno čudovište i izveli ga van
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je da su SAD ubile iranskog vojnog komandanta Kasema Sulejmanija jer je htio raznijeti američku ambasadu, te je njegovu likvidaciju pretvorio u dio svoje predizborne kampanje.

"Uhvatili smo totalno čudovište i izveli ga van, a to se trebalo dogoditi davno. Učinili smo to jer su htjeli raznijeti našu ambasadu", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Također je kazao da su SAD izvele smrtonosni napad dronom na Sulejmanija jer je sudjelovao u orkestriranju raketnog napada proiranske milicije na američku vojnu bazu u Iraku u decembru.

Trump je likvidaciju glavnog iranskog generala uključio i u svoju predizbornu kampanju, izjavivši na skupu u Toledu u saveznoj državi Ohio da je njegova smrt spasila američke živote.

"Prošle sedmice Sjedinjene Države ponovno su poduzele hrabre i odlučne akcije kako bi spasile američke živote i ostvarile američku pravdu", rekao je hiljadama svojih pristalica.

Trumpovo pojavljivanje u Toledu bio je njegov prvi predizborni skup za izbornu godinu 2020., što je znak koliko je Ohio kritična država prema njegovom osvajanju drugog četverogodišnjeg mandata sljedeće godine u novembru. Trump je 2016. godine pobijedio u Ohiju za 8 postotnih bodova, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije