Trump o turskoj vojnoj ofanzivi u Siriji: Loša zamisao

Fena
Trump o turskoj vojnoj ofanzivi u Siriji: Loša zamisao
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da Sjedinjene Američke Države ne podržavaju tursku ofanzivu u sjevernoj Siriji i jasno je poručio Ankari da je njen napad na kurdske borce, koji su pomogli Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv takozvane Islamske države, "loša zamisao".

Počela turska vojna ofanziva na sjeveroistoku Sirije

U saopćenju objavljenom danas, Trump navodi da nijedan američki vojnik nije napadnut tokom turske ofanzive. Trump je ranije naredio američkim vojnicima povlačenje iz regije, izazivajući kritike da je napustio američke saveznike. Tvrdi da Sjedinjene Američke Dražve ne žele da vode "te beskonačne i besmislene ratove".

Hoće li invazija na Siriju biti strateška greška Erdogana i Turske?

Istaknuo je da će nadzirati kako Turska ispunjava svoja obećanja da će štititi civile i vjerske manjine, među kojima su i hrišćani, i da će osigurati da invazija ne stvori humanitarnu krizu. Također tvrdi da Turska mora osigurati da zarobljeni borci takozvane Islamske države ostanu u zatočeništvu, prenosi Associated Press.

Haos na sjeveroistoku Sirije: Prve žrtve turske vojne ofanzive

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije