Trump: Ne podržavam nijednu stranu u Siriji

Anadolija
Trump: Ne podržavam nijednu stranu u Siriji

Američki predsjednik Donald Trump je nakon odluke o povlačenju trupa izjavio da u Siriji nije na strani bilo koga.

"Ne podržavam niti jednu stranu. U Siriji smo već dugi niz godina. Sirija je trebala biti kratkoročni napad. Planirano je da budemo tu i onda da odemo", kazao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Dodao je i kako ima "dobre odnose" s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Trump se suočava sa sve većim pritiskom u Washingtonu nakon što je Bijela kuća kasno u nedjelju objavila da će Sjedinjene Američke Države povući svoje snage iz Sirije uoči "dugo planirane" turske operacije.

Trumpova administracija je isključila bilo kakvu podršku SAD-a operaciji.

"Mislim da postoji veliki pritisak na Tursku. Oni se bore sa PKK-om dugi niz godina", kazao je Trump, dodajući da je bivša Obamina administracija započela spor i, kako je kazao, "prirodni rat" između Turske i PKK-a.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopćile su u ponedjeljak da neće ni na koji način učestvovati, niti podržati vojnu operaciju koju Turska planira uskoro izvesti na sjeveru Sirije i to istočno od rijeke Eufrat.

“Oružane snage SAD-a neće podržati, niti biti uključene u operaciju. Snage SAD-a, koje su porazile ISIS i njegov teritorijalni kalifat više neće biti neposredno na tom području“, navodi se u saopćenju.

Turska stalno upozorava na terorističku prijetnju koju na sjeveru Sirije predstavljaju terorističke organizacije YPG/PKK i ISIS i planira vojne operacije kako bi spriječila formiranje bilo kakvih koridora i entiteta pod okupacijom terorista.

Oružane snage Turske su već uspješno provele vojne operacije “Štit Eufrata“ i “Maslinova grana“ u kojima su oslobođeni gradovi na sjeverozapadu Sirije i u kojima su stečeni uvjeti za povratak stotina hiljada sirijskih izbjeglica.

Zvanična Ankara upozorava da YPG predstavlja sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja je u protekle tri decenije ubila najmanje 30.000 osoba. Ta teroristička grupa pod okupacijom drži sjevernosirijske regije na istočnoj obali Eufrata.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije