Trump o napadaču iz Uzbekistana: Zaustaviti izdavanje viza putem lutrije

Radiosarajevo.ba
Trump o napadaču iz Uzbekistana: Zaustaviti izdavanje viza putem lutrije
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump založio se za zaustavljanje distribucije tzv. zelene karte, izdavanja boravišnih dozvola putem lutrije.

Tako je prokomentirao informaciju da je počinitelj terorističkog napada na Manhattanu došao u SAD na osnovu Diversity vize koju je prije 27 godina predložio demokratski senator Chuck Schumer.

"Terorist je stigao u našu zemlju na tzv. Diverzifikacionu lutriju zahvaljujući demokratskom senatoru Chucku Schumeru. Treba nam emigracija zasnovana na stvarnim zaslugama, a ne na lutriji. Moramo postati mnogo strožiji (i pametniji)", napisao je Trump na svom twitter nalogu.

Diveristy Visa Lottery je program američkog Ministarstva inostranih poslova usvojen zakonom 1990. godine. Ovaj zakon čini dostupnim 55.000 useljeničkih viza svake godine, popularnih "zelenih karti" (Green Card).

Diveristy Visa Lottery je napravljen tako što se biraju aplikanti iz zemalja odakle je niska stopa imigracije u SAD. Svake godine nasumično se izvlače učesnici u ukupnom broju od oko 110.000, jer ne završe svi aplikanti cijeli proces dobijanja vize.

Svih 55.000 viza se mora podijeliti u toku jedne fiskalne godine od 1. oktobra do 30. septembra naredne godine. Uzbekistan, odakle je došao terorist Sayfullo Saipov, bio je 2015. godine na osmom  mjestu s 4.368 izdatih lutrijskih viza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije