Trump o kontroverznoj metodi: To treba prestati

Radiosarajevo.ba
Trump o kontroverznoj metodi: To treba prestati
Foto: Screenshot / Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da bi kontroverzna metoda davljenja osoba prilikom privođenja trebala biti ukinuta.

Pojedine američke policijske snage ukinule su ovaj zahvat kojim se osobi onemogućuje disanje, a koji su policajci često upotrebljavali prilikom hapšenja.

Podsjetimo, sedmicama već Ameriku potresaju protesti zbog smrti Georgea Floyda prilikom hapšenja. On je preminuo nakon što mu je policajac skoro devet minuta klečao na vratu. 

Pokrenulo je ovo i američke demokrate koje su predložile Kongresu novi zakon kojim žele reformisati policiju i oduzeti im neke ovlasti. Ovaj zakon bi podrazumijevao i ukidanje metode gušenja.

Trump je rekao da radikalne demokrate prvo žele oduzeti oružje, a potom i policiju. Ipak, složio se da bi trebalo ukinuti zahvat gušenja, ali je istakao da će vjerovatno trebati policajcima u nekim situacijama. 

"Moramo biti oprezni ako je policajac u nevolji", rekao je Trump dodavši da bi mogao dati "vrlo snažne preporuke" lokalnim vlastima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije