Zastrašujući zločin: Ubijen Rafiki, jedna od najpoznatijih planinskih gorila

Radiosarajevo.ba
Zastrašujući zločin: Ubijen Rafiki, jedna od najpoznatijih planinskih gorila
Prtscr/BBC / Rafiki

Jedna od najpoznatijih planinskih gorila Ugande, 25-ogodišnji mužijak Rafiki, ubijen je, a četvorica muškaraca uhapšena su zbog sumnje da su povezana sa ubistvom.

Gorila je ubijena u Nacionalnom parku Bwindi nakon što je nestala 1. juna, a tijelo je pronađeno narednog dana, prenosi Reuters.

U saopštenju državne uprave za zaštitu divljnih životinja Ugande navodi se da su četvorica muškaraca zadržana u pritvoru zbog uloge koju su imali u ubistvu Rafikija.

Do hapšenja je došlo nakon što je to tijelo sprovelo istragu o smrti gorile i nakon što je obdukcija pokazala da je Rafiki zadobio povredu nanesenu oštrim predmetom ili uređajem, kojim je proboden u gornji lijevi dio abdomena i koji je zahvatio unutrašnje organe.

U saopštenju se navodi da je jedan muškarac priznao da je ubio gorilu u, kako tvrdi, samoodbrani.

Četvorici uhapšenih prijeti doživotni zatvor ili novčana kazna od 5,4 miliona dolara ukoliko budu proglašeni kao krivci za ubistvo ugrožene vrste.

U Ugandi je preostalo samo nešto više od 1.000 planinskih gorila, a služba za očuvanje prirode je Rafikijevu smrt opisala kao "veliki udarac", prenosi BBC.

Rafiki je bio star oko 25 godina i bio je predvodnik čopora od 17 gorila.

"Zbog njegove smrti grupa će postati nestabilna i postoji mogućnost da se raspadne", navodi Bašir Hangi iz službe za zaštitu prirode.

Može se dogoditi i da, ako se to desi, grupa više neće željeti kontakt s ljudima, što će se odraziti na turizam.

Rafiki je bio veoma popularan među posetiocima Nacionalnog parka Bvindi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije