Čudo i osveta u prašumi: Gorile naučile da uništavaju zamke lovokradica!

Radiosarajevo.ba
Čudo i osveta u prašumi: Gorile naučile da uništavaju zamke lovokradica!
Foto: Dian Fossey Fondacija / Gorile uništavaju zamke

Samo nekoliko dana nakon što je zamka lovokradica ubila jednu od njihovih drugarica, dvije mlade planinske gorile ove su se sedmice udružile i počele uništavati ostale zamke u njihovom šumskom domu u Ruandi, javlja Nacionalna Geografija.

"Ovo je prvi put da smo vidjeli da ovo rade...Ne znam ni za jedan drugi izvještaj na svijetu da mladi ovako uništavaju zamke", izjavila je Veronica Vecellio, koordinatorica programa za zaštitu gorila u istraživačkom centru Karisoke - Dian Fossey, čije se sjedište nalazi u rezervatu u kojem se desio ovaj čudesni događaj.

Lovci postavljaju na hiljade zamki u Volcanoes nacionalnom parku u Ruandi, gdje žive planinske gorile. Zamke su namijenjene za antilope i druge vrste, ali nerijetko u njima završe i ovi čovjekoliki majmuni. 

Odrasli su dovoljno snažni da se oslobode, ali mlade gorile nisu. Prošle sedmice je mala beba gorila Ngwino umrla nakon što se zapetljala u zamku. Kad su je našli čuvari, bila je živa, ali teško povrijeđena. Rame joj je bilo iščašeno, a gangrena zahvatila brojne rane - jadnica se pokušavala osloboditi.

Lovce, dodaje Vecellio, ne zanimaju gorile, pa čak i male majmune, koje je relativno lako osloboditi, ostavljaju da umru u zamkama. 

Svakog dana, rendžeri centra Karisoke, traže zamke i uništavaju ih.

Pa je tako u utorak tragač John Ndayambaje uočio zamku vrlo blizu Kuryama klana gorila. Krenuo je da ukloni zamku, ali je zarežao Vubu, jedan od starijih članova klana, srebrnih leđa (to znači da se radi o starijem mužjaku), te je tragač stao. Inače, ove gorile nisu agresivne prema tragačima i čuvarima koje viđaju svakodnevno...

I, kad je John stao, odjednom su se pojavile dvije mlade gorile - mužjak Rwema i ženka Dukore, koje su počele uništavati zamke! Skakali su na grane, sve dok nisu pukle, a uže spalo - naočigled šokiranog tragača i nekolicine turista koji su bili s njim.

Potom su Rwema i Dukore uočili drugu zamku u blizini - tragač nije ni vidio ovu. Otrčali su prema njoj, a pridružio im se i treći drug, tinejdžer Tetero, pa su uništili i nju. 

Stručnjaci kažu da brzina i način uništavanja zamki pokazuju da im ovo nije bio prvi put.

"Tačno su znali šta treba da rade", govori Vecellio. "Ponosna sam kad još jednom svijetu pokažu koliko su samo inteligentni."

Pretpostavljaju da su naučili kako da uništavaju zamke tako što su gledali čuvare i tragače kako to rade. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije