Trump: NATO će biti još jači

Anadolija
Trump: NATO će biti još jači
/ AA
Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će NATO savez biti još jači jer su zemlje članice “značajno“ povećale finansijsko izdvajanje.

“Mnoge zemlje NATO-a su se složile da značajno povećaju uplate, koliko bude potrebno. Novac se počinje ubrizgavati u NATO zbog čega će biti još jači“, poručio je u subotu preko Twittera Trump.

Zemlje članice ne uplaćuju novac direktno Sjedinjenim Američkim Državama ili NATO savezu, nego ga u svojim zemljama ulažu u naoružanje ili druge potrebe vezane za odbranu.

Predsjednik SAD-a podržao je tekuće napore da se zemlje članice obavežu da će najmanje dva posto svog bruto domaćeg proizvoda ulagati u odbranu. Samo pet članica trenutno ostvaruje ovaj cilj, dok su se ostale zemlje obavezale da će to učiniti do 2024. godine.

Trump prisustvuje sastanku sa liderima zemalja G7 u Taormini na Siciliji.

“Veliki G7 sastanak čeka nas danas. Čeka nas mnogo važnih pitanja o kojima ćemo raspravljati. Prvi na listi je, naravno, terorizam“, napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije