Pod velikim sigurnosnim mjerama počeo samit G7

Anadolija
Pod velikim sigurnosnim mjerama počeo samit G7
U italijanskoj Taormini počeo je dvodnevni samit G7, neformalni forum o globalnim pitanjima na kojemu sudjeluju čelnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kanade, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Italije i Japana.

Prvi dan samita počeo je zajedničkom fotografijom i svečanošću u svjetski poznatom antičkom teatru. Prethodno je domaćin italijanski premijer Paolo Gentiloni dočekao goste. Posljednji je došao američki predsjednik Donald Trump. 

"Znamo da neće biti lako, ali od G7 želimo rezultate. Duh Taormine nam može pomoći u pronalasku pravog puta", poručio je Gentiloni prije samita. 

Kako je kazao, danas će u Taormini dati jako važnu izjavu. 

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da je ovo bez sumnje najteži samit te da će EU uraditi sve da dođe do jednog dogovora. 

Lideri G7 će na prvom zasjedanju govoriti o vanjskoj politici i sigurnosnim problemima. Očekuje se da će se tokom samita razgovarati o testiranjima balističkih raketa u posljednje vrijeme, događajima na Bliskom istoku, migrantskoj krizi, ruskim aktivnostima u Siriji i Ukrajini. 

Lideri će na posljednjem sastanku prvog dana razgovarati o temama koje se tiču svjetske ekonomije i pitanja održivog rasta. 

Lideri G7 će prisustvovati i večeri čiji je domaćin italijanski predsjednik Sergio Mattarella. Samit će biti završen sutra. 

Centar Taormine, gdje se održava prvi dan samita, u potpunosti je zatvoren za saobraćaj. Mjere jakog osiguranja primjetne su na svim ulicama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije